Opplev Trondheim

Studentliv

Opplev Trondheim

Som ny student i ny by kan du trenge litt hjelp og innføring i lokalkulturen, lokale begreper og litt om uteliv.


Trondheim fra A til Å

Trondheim fra A til Å

Adresseavisen, eller «Adræssa» som trønderne kaller den, er regionens største avis og har dagsavismonopol i Trondheim.

Antikvariater er spennende steder å gå på skattejakt en regnfull lørdag. Adamstuen antikvariat holder til i Kongens gate 68 og Wangsmo Antikvariat finner du i Vår Frue Strete 1.

Bakklandet er bydelen som skulle bli motorvei, men beboerne, blant annet en del studenter, protesterte – og vant. I dag er dette et trendy område som består både av nye og gamle boliger, kafeer og restauranter.

Brukthandel med billige brukte klær kan være spennende. Frelsesarmeens klesutsalg finner du i Hvedingsveita 1-3, Fjordgata 40 og Mercursenteret. I Nardoveien 10 selger de brukte og billige møbler. 

Bymarka tilbyr friluftsopplevelser uansett årstid. Ta buss nr. 10 opp til Skistua eller trikk opp til Lian og gå for eksempel til Elgsethytten eller Grønlia. I vinterens mørke guider lysløypa deg trygt ned mot bussholdeplassen. Høsten i Bymarka kan benyttes til bærplukking eller soppsanking.

Bysykler finner du plassert i sentrumsnære sykkelstativer hist og pist.

City Syd er et kjøpesenter på Heimdal. Stor stas for alle fra Steinkjer i nord til Oppdal i sør.

Dahls, eller E.C. Dahls, er det lokale bryggeriet og dermed også det lokale ølet.

Dora 1 og 2 er arkitektoniske mastodonter ved Svartlamon.

Duedalen nedenfor Festningen oppsto for mange hundre år siden da et leirras gravde ut en dyp dal, perfekt til fotball om sommeren og til skøytebane og spretthopp på vinterstid.

Dødens dal høres litt skummelt ut, men det er bare navnet på dalen med fotballbane rett ved NTNU på Gløshaugen. Finn frem fotballen og få med deg medstudenter til en fotball-kamp. Det er også flere sandvolleybaner.

Estenstadmarka eller Strindamarka er hakket mer kupert enn Bymarka, og er bare å gå rett ut i for dragvollstudenter som har fått en overdose teori.

Estenstadhytta, som har åpent onsdag, lørdag og søndag. Et annet fint mål for turen kan være den kunstig oppbygde Estenstaddammen.

Gamle Bybro er lykkens portal, en over 130 år gammel trebro som bringer deg fra byen og over på Bakklandet. Det skal bringe lykke for unge par å kysse under portalen på Bybroen.

Heimdal var ikke opprinnelig ei myr sør for Trondheim. Det var derimot Tiller. Her trodde alle at det skulle bli et nytt bysenter på begynnelsen av åttitallet.

Ila er ikke byens soningsanstalt, men en liten bydel som egentlig ikke ligger så langt fra sentrum. Husk: Det heter i Ila, ikke på Ila! Så det så.

Kakskiv (uttales «kakschiiv») er en skive brød med pålegg på trøndersk.

Karsk er trøndersk drikke som har skapt mye hodebry for mange. Kontakt en nordtrønder for en smaksprøve.

Kino er det gode muligheter for å få med seg. Både Prinsen og Nova har godt med kinosaler. Ekte entusiaster er i tillegg medlemmer i Trondheim Filmklubb.

Kosmorama er Trondheims årlige film-festival. Røde løpere og alle slags festivitas.

Klar er et ord som har ført til mye forvirring for folk som ikke kjenner trøndersk språkbruk. Når en trønder for eksempel sier «Æ e' klar» betyr det ikke at han eller hun er klar for noe, men at vedkommende rett og slett er sliten. En misforståelse her kan få uante følger....

Kristiansten Festning. Dette er den hvite firkantede stenklossen over byen. Flott aktivitetsareal med kanoner og masse grønn plen.

Lademoen var en arbeiderbydel. Etter å ha vært sjuskebydel er den nå blitt rehabilitert. Populært og sentrumsnært bosted.

Marinen er det idylliske området ved elven nedenfor Nidarosdomen. Et deilig sted å være når (hvis) sola finner det for godt å vise seg - hvis det ikke er russetid da, vel og merke.

Midtbyen kalles den delen av byen som er innrammet av elva. Her er de fleste for-retningene og butikkene. Uttales «Mittby'n».

Minimalen er byens lille kortfilmfestival.I løpet av en helg i mars vises lokal og internasjonal kortfilm. Kontakt Minimalen på Filmhuset Rosendal.

Munkholmen er en øy med et fraflyttet kloster, fengsel og festning. I dag er det i stedet en badestrand og kafé der ute. Båt fra Ravnkloa.

Møllenberg er et stort trehusområde mellom Bakklandet og Lademoen. Her bodde arbeidere på det nå nedlagte Trøndelag Mekaniske Verksted (TMV), men i dag er det akademikere og studenter som preger bydelen.

Natt&Dag er en av byens to gratisaviser.

Nattbuss er et billig alternativ til drosje. Sjekk med bussruten om du bor slik til at du kan komme deg hjem fra festen for bare femtilappen.

Nidelven stille og vakker slynger seg idyllisk fra Selbusjøen til Trondheimsfjorden. Ifølge Otto Nielsen en utmerket elv «te å spøtt i».

Nordre er Trondheims paradegate a'la Karl Johan. Lørdag formiddag er det gjerne stappfullt av innsamlingsbøsser, gatesangere, utdrikningslag fra Skatval, løpesedler og utenbys barnefamilier.

Olavshallen tilbyr konserter, show, teater og ballettforestillinger i to konsertsaler. Trondheim Symfoniorkester holder til her og har konserter hver uke.

Pirbadet er Norges største innendørs badeanlegg. Du finner det på Pir 1 ved ankomstterminalen for hurtigbåtene.

Pirterminalen som er en båtterminalder du kan observere masse bygdeoriginaler fra Fosen som har vært eller skal på bytur.

planB er den andre gratis avisa.

Ravnkloa var tidligere beryktet for å være samlingssted for byens løse fugler. I dag er Ravnkloa er mest kjent for å være utsalgssted for havets delikatesser. Populært turistmål.

Ringve botaniske hage på Lade er verdens nordligste av sitt slag. Her kan du tumle gratis rundt og lukte på blomstene.

Rosenborg er både en bydel og et fotballag. Sistnevnte kødder du ikke med i snakk med trøndere.

Sesam er stasjonen du må stoppe ved når du er på vei hjem fra Samfundet lørdag natt. Det er nemlig her du får kjøpt Trondheims beste hamburger.

Sjø! har ingenting med vann å gjøre, men er kortversjonen av «ser du» og brukes av trønderne i slutten av hver setning. Eksempel: «Æ veit itj æ, sjø!» (eventuelt «Ævei-iæ, sjø!»).

Sodd er nasjonalretten i Trøndelag. En form for kjøttsuppe som gjerne kommer fra Inderøy.

Solsiden, eller Nedre Elvehavn, er et tidligere skipsverft som har blitt til byens uteserveringsstrøk nummer uno.

Svartlamon er et gammelt arbeiderstrøk nord for sentrum, bebodd av studenter og raddisungdom. Kommunen har i mange år truet med å rive de gamle trehusene for å frigjøre tomt til en bilforretning, men mislyktes med det.

Trampe, også kjent som Krampe, er navnet på sykkelheisen i en av de bratteste bakkene i Trondheim, Brubakken ved Gamle Bybro. Dette er en ingeniørkonstruksjon som krever en spesiell teknikk, og derfor er sykkelheisen også underholdende for folk uten sykkel.

Trondheim Symfoniorkester er en av landets største kulturinstitusjoner, og har over 100 konserter i året som spenner fra symfonisk musikk, filmusikk, opera og musikaler. De har konsert hver torsdag i OlavsHallen.

Tyholttårnet er et 120 meter høyt utsiktsted ved NRKs og NTNUs bygninger (Marinteknikk) på Tyholt. Her kan du spise passe god pizza i 74 meters høyde mens du roterer 360 grader på en time.

Veiter er betegnelsen på de smale gate-stumpene som finnes på kryss og tvers i Trondheim. De heter slikt som Fotveita, Repslagerveita og Enskillingsveita, og de eksisterte allerede for veldig, veldig lenge siden.

sosiale medier

Still spørsmål til studenter og les om livet som student.Følg NTNU på twitter

Trondheim Guide

Trondheim Guide


Hva skjer i Trondheim

Hva skjer i Trondheim