Eksperimenter du MÅ gjøre hjemme

Foto: Elin Iversen

Tid: 22. juni kl 12.00-13.00
Pris: Gratis
Påmelding: http://form.arkon.no/?id=3331&key=de87d57f778ccce8351368f440a21dcded53676e
Passer for barn fra 5 år og oppover

Opp gjennom historien har nysgjerrige mennesker forandret verden gjennom snåle og overraskende eksperimenter. Har du for eksempel hørt om vitenskapsmannen som brant opp en diamant med vilje, eller om dama som avslørte spioners usynlige beskjeder under 1. verdenskrig? Eller om bæsjeforskeren som oppdaget en parfymeduft?

Nå er det din tur til å lære noen av de morsomste eksperimentene du kan gjøre hjemme. Visste du for eksempel at en appelsin kan bli et fyrverkeri? At du kan klippe glass i to ved hjelp av en helt vanlig saks? Eller at rødkål kan gi en magisk saft som forandrer farge?

Gjør deg klar til nye oppdagelser! Etterpå kommer du garantert til å løpe hjem for å gjøre dine egne eksperimenter!

Unni Eikeseth har tidligere vært journalist i NRK. Hun er også kjemiker, forskningsjournalist og forfatter. Til daglig jobber hun som universitetslektor ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU.

Experiments you MUST do at home with Unni Eikeseth, author of the Newton Eksperimentboka

Place: Trondheim Folkebibliotek (Children’s Department)
Time: 22 June 12:00-13:00
Admission: Free
Registration: Opportunity for group registration, booking of places for SFO/Preschool
Suitable for children aged 5 or older

Throughout history, inquisitive people have changed the world through strange and surprising experiments. For example, have you heard of the scientist who burned up a diamond on purpose, or the woman who revealed invisible messages from spies during World War I? Or about the poo researcher who discovered a perfume fragrance?

Now it’s your turn to learn some of the most fun experiments you can do at home. For example, did you know that oranges can become fireworks? That you can cut glass in two using an ordinary pair of scissors? Or that from red cabbage you can get a magical juice that changes colour?

Get ready for new discoveries! Afterwards you’ll want to run home to do your own experiments!

Unni Eikeseth was previously a journalist at the Norwegian Broadcasting Corporation (NRK). She is also a chemist, research journalist and author. In her day job, she works as an assistant professor at NTNU’s Department of Teacher Education.