Sped- og småbarn - Temagrupper - RKBU Midt-Norge
Vis ansattgruppe
Vis ansattgruppe
Navigasjonsmeny
Temagruppe sped- og småbarn
Sped- og småbarnsgruppe
Sped- og småbarnsgruppe
Sped- og småbarns utvikling og psykiske helse er et mangeårig satsningsområde ved RKBU Midt-Norge. Vi har derfor en egen gruppe for dette fagfeltet.
Gruppen er tverrfaglig sammensatt av forskere, universitetslektorer, førsteamanuensiser og professorer som er engasjert i ulike forsknings- og tjenestestøtteprosjekt, undervisning og formidling til fagpersoner som jobber med gravide og sped- og småbarnsfamilier.
De som er med i gruppa finner du nederst på siden.
Visjon
Vår visjon og målsetting er forankret i nasjonal strategi for RBUP/RKBUs satsning på sped- og småbarnsfeltet 2019-2022. Du kan lese strategien her (pdf).
Vår visjon er å bidra til en best mulig start i livet til alle barn og deres foreldre. Vi vil arbeide målrettet med kunnskapsutvikling og kompetansespredning for å fremme en positiv utvikling hos alle sped- og småbarn og en trygg og sensitiv foreldre-barn-relasjon, samt å forebygge og behandle utviklingsvansker og -forstyrrelser og relasjonsproblemer.
Blivende foreldre og familier skal oppleve trygghet og støtte fra kompetente ansatte i tjenestene. De skal få rask, tilpasset og kunnskapsbasert hjelp når de trenger det fra svangerskapet og frem til skolestart i et kultursensitivt system mest mulig preget av sømløse tjenester.
Utdanning
Temagruppe sped- og småbarn har ansvar for eller bidrar i undervisning på to emner ved NTNU:
- Barn og unges psykiske helse (MDV6201)
- Tilknytning, samspill og omsorg- Sped og småbarns psykiske helse (MDV6260)
- Marte Meo-metoden (MDV6423)
Begge emner inngår i master/videreutdanning i psykisk helse/studieretning barn og unges psykiske helse, samt undervisning i barne- og ungdomspsykiatri på medisinstudiet ved NTNU.
Vi tilbyr kurs i kartleggingsverktøy og metoder, disse annonseres på RKBU Midt-Norges oversikt over kurs og aktiviteter.
Vi arrangerer en årlig sped- og småbarn-konferanse, Nå de små. Temagruppen for sped- og småbarn har ansvar for dag 3 i opplæringsprogrammet Tidlig Inn, som er et 6-dagers kurstilbud til kommunale tjenester om opplæring i kartleggingsverktøy og metoder for samtale med gravide og småbarnsforeldre om rus, psykisk helse og vold.
Aktuelle prosjekt
Temagruppen for sped- og småbarn er aktivt med på flere forsknings- og tjenestestøtteprosjekter ved RKBU:
- Barn i Midt-Norge
- Trygg før 3
- Tidlig Trygg i Trondheim
- Mor-barn interaksjon de første to leveårene
- De Utrolige Årene (DUÅ)
- Liten og ny
Flere medlemmer i temagruppen sped- og småbarn er stipendiater knyttet til ph.d. prosjekt.
Databaser, tidsskrift og ressurser:
- Metoder for identifisering: https://psyktestbarn.r-bup.no/no
- Intervensjoner: www.ungsinn.no
- Systematiske oversikter over effekt av tiltak: https://insum.r-bup.no/no;
- BUP-håndboka for sped- og småbarn
- Opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse
Rapporter:
Se også nettsidene til RKBU Nord, RKBU Vest og RBUP Øst og sør for deres tilbud og aktivitet på sped- og småbarnsfeltet.
Temagruppemedlemmer (overskrift over ansattliste)
Gruppemedlemmer:
Ansattliste
Kompetanseheving
Kompetanseheving
Ripple Effect- arbeid med komplekse traumer hos små barn og deres familier (arrangeres ved RBUP Øst og Sør)
2-dagers digitalt seminar med Chandra Ippen 23.-24. mars 2022. Chandra har vært mentor opplæring og implementering av CPP i Norge, og er en fantastisk foreleser. Mange positive tilbakemeldinger etter tilsvarende seminar i mars 2021.
Søknadsfrist: 16. mars 2022
Fordypning i behandlingsarbeid i graviditet og sped- og småbarnstid (arrangeres ved RBUP Øst og Sør)
Utdanningen er en klinisk fordypning og bygger på tidligere to-årige videreutdanninger i sped- og småbarns psykiske helse ved RBUP. Mens disse hovedsakelig har tatt for seg fagområdet sped- og småbarns psykiske helse i en mer helhetlig forstand, er denne utdanningen mer spisset inn mot behandlingsarbeid og terapeututvikling. Kunnskapen og forståelsen studentene har om spedbarnets behov og utvikling i en omsorgs- og samspillsramme, diagnostikk og utredningsmetoder i sped- og småbarnsfasen, samt hjelpetiltak og intervensjoner, er viktig bakgrunnskunnskap når vi i denne utdanningen går dypere inn på terapi.
Påmeldingsfrist: 10. januar 2022