Dobbeltkompetanse i psykologi
Dobbeltkompetanse i psykologi
Prosjekt Dobbelkompetanse er et rekrutteringsprogram for stillinger der det er behov for dobbelkompetanse innen psykologi. Med dobbelkompetanse menes oppnåelse av både dokumentert forskningskompetanse (avlagt ph.d.-grad) og spesialistkompetanse (godkjent spesialist, Norsk Psykologforening).

Hovedinnhold lokalt
NTNU og St. Olav Hospital har etablert et samarbeid rundt dobbelkompetanse stillingene. NTNU har ansvaret for ph.d.-graden og St. Olav har ansvar for spesialiteten. Ved utlysning sender kandidater 1 søknad, som vurderes av NTNU og St. Olav Hospital sammen. NTNU vil legge til rette for ph.d. og tilknytning til et eksisterende forskningsmiljø, mens St. Olavs Hospital vil legge til rette for gjennomføring av spesialisering. Kandidaten forholder seg til en lokal koordinator ved NTNU.
Det er typisk sammenheng mellom ph.ds innhold og klinisk spesialisering. Typisk vil da kandidater gjennomføre en ph.d. f.eks. innen klinisk barnepsykologi og ha klinisk barn som spesialitet, og tilsvarende for klinisk voksen eller klinisk nevropsykologi. Gjennomføringen av ph.d. og spesialitet tilpasses det enkelte prosjekt, kandidat og behov ved St. Olavs Hospital.
Etter endt utdanning blir kandidater svært attraktive arbeidstaker for utdanningssektoren og helsesektoren. Med både klinisk og forskningskompetanse kan kandidater forene perspektiver på unike måter som fremmer både tjenester, utforming av disse og kunnskapsutvikling knyttet til mental helse.
Hovedinnhold nasjonalt
Prosjektet er et samarbeid mellom universiteter, helseforetak og Norsk psykologforening med finansiering fra Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Rekrutteringsprogrammet har som mål å bedre tilgangen på kompetente søkere til stillinger ved universiteter, høyskoler og i sektorer som har behov for dobbelkompetanse. Den faglige profilen på forskerrekrutteringen skjer ut fra regionale rekrutteringsbehov ved universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim i samarbeidende, regionale helseforetak, sykehus og kommuner.
Rekrutteringsstillingene er syvårige hvorav tre år er satt av til ph.d.-utdanning uten pliktarbeid og fire år er satt av til spesialistutdanningen. Ph.d.-utdanningen finansieres ved øremerkede stipendiatstillinger tildelt det enkelte universitet.
Det er lokale faglige koordinatorer ved hvert lærested:
- Professor Helene A. Nissen-Lie (UiO)
- Professor Elisabeth Schanche (UiB)
- Professor Professor Odin Hjemdal (NTNU)
Disse har ansvar for å tilrettelegge for lokale søkere og å følge opp kandidater i forhold til universitetene og samarbeidende institusjoner.
Det er etablert en Koordineringsgruppe for samordning av saker tilknyttet dobbelkompetanseutdanningen i psykologi. I tillegg til lokale koordinatorer fra universitetene, er Norsk psykologforening (NPF) representert her ved spesialrådgiver Kenneth Sundin.
Prosjektet blir koordinert av Universitetet i Bergen ved prodekan Karsten Specht og seniorrådgiver Arild Mellesdal (UiB).
Kontaktpersoner ved Institutt for psykologi, NTNU:
Tidligere deltakere på dobbeltkompetanseprosjektet:
-
Oda Katrine Nilsen Bjørklund Førsteamanuensis
oda.bjorklund@ntnu.no Institutt for psykologi -
Torun Grøtte Førsteamanuensis
torun.grotte@ntnu.no Institutt for psykologi -
Henrik Nordahl Førsteamanuensis
henrik.nordahl@ntnu.no Institutt for psykologi -
Stian Solem Professor
73550493 stian.solem@ntnu.no Institutt for psykologi -
Siri Weider Førsteamanuensis
73597933 +4795261916 siri.weider@ntnu.no Institutt for psykologi