Mat – teknologi, sikkerhet og rettferdighet

Authors

  • Bjørn Myskja Program for Applied Ethics, Norwegian University of Science and Technology
  • Rune Nydal Department of Philosophy and Religious Studies, NTNU Trondeim
  • Berge Solberg Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap, NTNU

DOI:

https://doi.org/10.5324/eip.v7i1.1787

Abstract

Mat er så mangt, som David Kaplan påpeker i innledningen til The Philosophy of Food, blant annet næring, natur, kultur, et sosialt gode, åndelighet, begjærsgjenstand og estetisk objekt. Ikke minst er det et politisk tema på så mange måter. Derfor inviterte vi til et temanummer om matens etikk, for det er lite som berører våre liv så sterkt og fundamentalt som mat. Det er et område som til alle tider har hatt tydelige etiske regler, både hva man kan og ikke kan spise, men også hvordan man skal behandle mat. I Første Mosebok står det: «Med svette i ansiktet skal du spise ditt brød». Vi gjør oss fortjent til å spise gjennom vårt arbeid. Til det er det også knyttet sterke tradisjoner rundt det å dele mat, takke for den, behandle den med respekt og ikke la noe gå til spille. Dette er tradisjoner som står stadig svakere ettersom vår kontakt med opphavet til mat i jordbruk, jakt og fiske blir svekket. Vi står ikke lenger i et direkte og intimt forhold til maten i vår del av verden, og det får betydning for matens etikk.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2013-05-14

How to Cite

Myskja, B., Nydal, R., & Solberg, B. (2013). Mat – teknologi, sikkerhet og rettferdighet. Etikk I Praksis - Nordic Journal of Applied Ethics, 7(1), 1-5. https://doi.org/10.5324/eip.v7i1.1787

Issue

Section

Leder - Introduction

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>