Disputasrommet i Hovedbygningen består ikke lenger av bare lyse vegger. Nå pryder to dobbeltportretter av May-Britt Moser og Edward Moser, John Ugelstad og fiolinisten Anne Sophie Mutter rommet der kandidatene skal forsvare sine doktorgrader.

Kunsten å forsvare en doktorgrad akkompagneres dermed av kunst på høyt plan av trondheimsmaleren Håkon Gullvåg. Eller som rektor Anne Borg sa under avdukingsseremonien fredag – forhåpentligvis ikke distraherende for kandidatene.

Distraksjon eller ei, det er ikke hvem som helst i NTNU-sammenheng som er valgt ut til å pryde langveggen i disputasrommet. May-Britt Moser og Edvard Moser skaffet seg verdensnavn da de i 2014 mottok nobelprisen i medisin eller fysiologi sammen med John O´Keefe. De har begge en lang og innholdsrik karriere bak seg, og er frontfigurer og ledere ved Kavli-instituttet.

John Ugelstad var professor ved NTNU i hele sin yrkeskarriere, og gikk bort i 1997. Han var opphavsmannen til det som etter hvert fikk navnet Ugelstad-kulene, som revolusjonerte flere typer kreftbehandling, og har hatt betydning i behandlingen av AIDS og i DNA-teknologien.

Professor og instituttleder Jens-Petter Andersen avduket bildet av Ugelstad, og poengterte at den avdøde professoren karakteriserte seg selv som «besatt av arbeidet sitt».

Bildet av Ugelstad ble ferdigstilt av Gullvåg allerede på 1990-tallet. De andre portrettene er helt ferske. Det siste av Mutter var knapt tørt da det ble hengt opp før avdukingen. Mutter ble utnevnt til æresdoktor ved NTNU i 2010, blant annet for sitt arbeid med Trondheimssolistene.

Tidligere rektor Torbjørn Digernes fortalte i sin tale at Mutter var veldig opptatt av musikkmiljøet i Trondheim, og at hun var veldig beæret over å bli æresdoktor og å få portrettet sitt malt.

Foto: Rolf Ivar SvensliMay-Britt og Edward Moser var begge høyst til stede under avdukingen, og rektor fortalte i sin tale om deres vei til toppkarrierer innen forskningen.

– Ved NTNU er vi stolte av alle våre forskere. Noen av dem fortjener imidlertid anerkjennelse utover det vanlige. Personene vi hedrer her i dag har gjort en ekstraordinær innsats på sine felt. Innsats som NTNU, men spesielt storsamfunnet har hatt stor nytte av, fastslo Borg.