NTNU-studenter fra Ålesund intervjuet seg inn i finaleuke som kan gi drømmejobben de har utviklet selv.

Over 700 ingeniørstudenter fra 11 norske universiteter og høyskoler har i regi av AF Gruppen høsten 2022 kjempet om en finalehelg i Trysil. Studentene er nå inne i siste sluttspurt i konkurransen hvor de kjemper om sponset husleie ett helt studieår, og muligheten til å teste ut hvordan det er å jobbe i selskapet gjennom sommerjobb og praksisopphold.

Hard konkurranse om talentene

Studentene har bygget sin egen drømmeannonse gjennom å svare på noen spørsmål i innledende runde av konkurransen. Gjennom et omvendt intervju har representanter fra AF Gruppen svart på alle mulige spørsmål fra studentene.

Det er en hard konkurranse om talentene, og AF Gruppen har hatt et ønske om å stikke seg ut tidlig i studentenes utdanningsløp.

Bilde av HR-sjef, rekruttering Annette Strøno.

HR-sjef, rekruttering ved AF Gruppen, Annette Strøno ser frem til å treffe finalistene i Trysil. (Foto: Vebjørn Løvås).

– Kongstanken vår er å skille oss ut i en bransje hvor vi kan se like ut. Vi gjør dette i et rekrutterings- og profileringsperspektiv. Gjennom AF Kollektivet treffer vi studentene som står i et utdanningsløp ved de største universitetene og høyskolene. Vi er opptatt av mangfold og ønsker å nå både bachelor og masterstudenter, for å vise bredden og hvilke muligheter de kan få hos oss, forteller HR-sjef, rekruttering Annette Strøno.

Av de 700 studentene fikk 200 anledning til å sette sammen sin egen drømmeannonse og intervjue ansatte ved AF Gruppen. Nå står 40 håpefulle studenter igjen, og blant disse finner vi Mats Leine og Tom Magnus Flatha som går 1. år byggingeniør ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk ved NTNU i Ålesund.

Nysgjerrig

– Jeg var heldig å få intervjue en ingeniør i AF Anlegg med bred kunnskap om AF gruppen. Gjennom intervjuet var målet mitt å få ett innblikk i hvordan en arbeidsdag som ingeniør ser ut i anleggsdivisjonen, og hvordan det er å starte som fersk ingeniør i et så stort konsern. Jeg var nysgjerrig på hvordan de legger til rette for selvutvikling og karrierebygging og hvilke typer fagsammensetninger de bygger sine prosjektteam rundt, forteller Mats Leine.

Annette Strøno ved AF Gruppen forteller at studentene er svært opptatt av ulike perspektiver hos en fremtidig arbeidsgiver. Mange er opptatt av drivere som godt arbeidsmiljø, klima, miljø og digitalisering når de intervjuet kollegaene hennes. Leine fra NTNU var på sin side opptatt av fremtidsutsiktene hos en fremtidig arbeidsgiver og om drømmejobben hans kunne finnes hos dem.

– Jeg ønsket å høre mer om AF gruppens tanker rundt fagbrev i kombinasjon med videreutdanning som bachelor eller sivilingeniør/master. Jeg ønsket også å få ett innblikk i hvordan AF Gruppen arbeider for å få de ansatte til å yte maks ute på prosjektene samt sikre et godt arbeidsmiljø, som får de ansatte til å føle at de har drømmejobben sin, legger han til.

Jeg ble med i konkurransen fordi jeg synes det er gøy å utfordre seg selv

Utfordre seg selv

Medstudent Tom Magnus Flatha meldte seg på for å få et «boost» inn i studieløpet sitt.

– Jeg ble med i konkurransen fordi jeg synes det er gøy å utfordre seg selv. Det er gøy å kunne «pitche» tanker rundt hva min drømmejobb kan inneholde og kunne få muligheten til å ha et omvendt intervju med en fra AF Gruppen. Jeg kjente til konkurransen fra før, og det var egentlig en tilfeldighet at jeg søkte det opp i høst og så at man kunne delta, forklarer Flatha.

I løpet av helgen i Trysil kan fem stykker vinne konkurransen, og studentene fra NTNU i Ålesund ser frem til å treffe andre med samme motivasjon.

– Hvis jeg skulle være så heldig å bli en av vinnerne i AF-kollektivet, ville det kunne gi meg en skikkelig motivasjons-boost fremover i studiene mine. Bare det å få delta i finalehelgen og bli kjent med nye folk med forskjellige bakgrunner og erfaringer blir gøy og forhåpentligvis lærerikt. Det vil også være en god erfaring videre fremover, med tanke på å tørre å ta sjanser og ikke være redd for å kaste seg ut i ting når man har muligheten, legger han til.

Ved siden av å få sponset husleie et studieår, får vinnerne mulighet for sommerjobb, samt deltagelse i et buddyprogram hvor de får faglig oppfølging av en ansatt i AF Gruppen. Her vil de også få besøke prosjekter og gis et innblikk i den fremtidige karriereveien de har valgt.

Helt rått

– For AF Gruppen dette et viktig rekrutteringsverktøy, hvor vi kan finne veien sammen og på sikt kanskje en fast jobb hos oss, sier Strøno, som legger til at gjennom de fem årene de har holdt på, så har flere vinnere nå fast jobb hos dem.

Det er ingen tvil om at begge studentene gleder seg til helgen i Trysil, og de er ekstra stolte over at de er de aller første studentene fra NTNU i Ålesund som er med i denne konkurransen.

 – Jeg er veldig takknemlig for å få muligheten til å bli kjent med AF Gruppen og de andre deltagerne. Det å få være i finalen med så mange dyktige studenter fra hele landet gir mye inspirasjon og er ærefullt.  Må nevne at jeg har fått agendaen for helgen i Trysil og den ser helt rå ut, så dette blir utrolig spennende, avslutter Mats Leine.