Studenter fra NTNU i Ålesund kom langt i mesterskapet AutoDrone 2021, som gikk av stabelen 3. – 4. juni. Universitetet i Sørøst-Norge i Horten var vertskap for det første robotarrangementet av dette formatet i Norge, og man håper at dette kan bli en årlig begivenhet.

Båt og hinderløype

Konkurransen var åpen for helt autonome og ubemannede båter.

– I konkurransen skal de autonome skipene skal selv finne veien gjennom et sett av hindre og unngå sammenstøt med andre båter, forteller førstelektor Ottar Osen.

Den autonome båten NTNU-laget stilte med har studentene designet, bygget og utrustet selv. De har også lagd programvaren som henter inn data fra sensorer som GPS og kamera, gjenkjenner objekter og styrer båten etter bla reglene for ferdsel til sjøs (COLREG regelverket).

Viktig å teste ut teknologi

– Studentene har med dette mesterskapet levert sin bacheloroppgave fra studiet i automatiseringsteknikk, og prestasjonen fortjener en stor gratulasjon.

Osen forteller om et flott gjennomført arrangement ved Universitetet i Sørøst-Norge, da slike sjødronemesterskap er viktige bidrag for å teste ut teknologi rundt sensorer og algoritmer. Ottar Osen er også maritim koordinator ved Cyber Physical Systems lab (CPS-lab) ved Institutt for IKT og realfag.

– Autonome skip er viktig for NTNU i Ålesund. Sammen med næringslivet i regionen utvikler og forsker vi på autonome skip.

En del av MARKOM 2020.

Arrangementet fant sted på Test Arena for autonome overflateskip, med kontrollsenter lokalisert ved Kongsberg Maritime Subseas anlegg og kaiområde. Konkurransen var en del av Markom 2020-prosjektet og skulle egentlig vært avholdt et år tidligere. NTNU, Universitetet i Tromsø, Høgskulen på Vestlandet samarbeider står bak arrangementet sammen med Universitetet i Sørøst-Norge.