Steffen Holanger (33) og Caroline Basberg (33) studerer ved NTNU i Ålesund og har bosatt seg i et enkelt men godt utstyrt minihus på hjul.

– Huset har jeg bygget og tegnet stort sett helt selv, forteller Steffen.

Gjort det meste av arbeid selv

Han hadde gått med idéen i noen år, men startet prosjektet litt før han skulle flytte til Ålesund og studere for tre år siden. Med minihuset fikk han muligheten til å bygge en bolig etter sine egne behov, og han har sluppet banklån eller utgifter til huseiere.

– Det enkle livet har inspirert meg. Her kan man ikke ha flere ting enn man trenger, og boligen er både fleksibel og flyttbar.

Lette materialer

Steffen begynte husbyggingen i 2017, men fullførte underveis i det første studieåret i 2018. Ved siden av å være fulltids datastudent, har han har ikke tall på arbeidstimene som er lagt ned i prosjektet.

– Jeg hadde aldri gjort noe lignende før, så det var mye læring underveis. Mye av materialene er gjenbruksmaterialer, ellers har det vært viktig at de er så lette som mulig med tanke på å kunne frakte boligen.

Fasaden er derfor av aluminium, og ikke tre. Innvendig er det finér-plater. Det er også mange hulrom og boder til lagringsplass, som kan tømmes lett når huset skal flyttes på.

Tilgang på strøm og vann

– Vi flytter ikke huset bare for en helgetur, sier Caroline. Her på Ellingsøya har vi tilgang på landstrøm, noe som gjør ting veldig enkelt. Ellers bruker vi batteri eller gass til oppvarming og matlaging.

Caroline har bodd fast i huset det siste halvåret, mens Steffen feirer 2-års jubileum omtrent i disse dager. Lenge stod det parkert i Nørvevika like ved NTNU. Da det skulle gjøres byggearbeid på området dro de til Ellingsøy, i idylliske omgivelser med fantastisk utsikt til Sunnmørsalper og fjord.

– Vi har vanlig landstrøm nå, men ellers er det litt jobb å fylle på vanntanken, sier Steffen. – Man blir veldig bevisst på hvor mye vann man bruker, når vi må dra en vannslange opp bakken fra nabohuset her for å fylle opp.

Person

Materialvalgene er gjort ut i fra vekt og funksjon, og mye er gjenbruk.
Foto: Else Britt Ervik

Bygget etter egne behov

– Et råd jeg fikk var å bygge huset etter mine behov, ikke med tanke på en generell bruk. Derfor er kjøkkenet ganske velutstyrt fordi jeg liker å lage mat, og det er god plass til å oppbevare fritidsutstyr.

Under huset, og bak diverse luker, er det plass for sportsutstyr som ulike brett til bruk i snø og vann, og det er plass på badet til å tørke utstyr som våtdrakter.

Supert som studentbolig

– Som student er dette helt supert, sier Caroline, som for tiden tar en videreutdanning i operasjonssykepleie. – Huset er omtrent som en liten leilighet, og vi har alt vi trenger uten å bruke mye penger på å bo.

Så får vi ser hvor ferden går med det fleksible og originale minihuset til sommeren når de er ferdige med studiene sine.

Se video fra huset.