Artifish SB fra NTNU i Ålesund kan nå smykke seg med tittelen Europas beste studentbedrift! Den dyktige gjengen tok gull under tirsdagens EM i studentbedrift i Oslo. I tillegg fikk de prisen “Ferd Value for Society Award” eller “Ferd Sosiale Entreprenører”-prisen.

Norge danket ut 14 andre land i mesterskapet.

Takker lærere og veiledere

Det er en stolt og glad gjeng som har feiret bragden i tigerstaden. – Vi ville gjøre vårt beste og ha det moro. Men selvsagt satset vi på seieren. Våre lærere, veiledere og nærmeste rundt oss har gitt oss råd og hjelp hele veien, og hadde ikke det vært for dem hadde vi aldri trudd vi kunne nådd så høyt. Spesielt da førstelektor Bjørn Magne Hatlø som har hjulpet oss hele veien og vært vår fantastiske trener og så mange flere, bare en gjenerel takk til alle, jubler studentene.

Johan H. Andresen fra Ferd skrøt av bedriften sitt konsept under utdelingen, og kalte det «en løsning til et mye oversett problem».

Artifish SB vil forbedre oppdrettsnæringen og lakselusproblematikken. Bedriften utvikler et bærekraftig opplæringssystem for å få rensefisk til å bli mer effektive til å spise lus, og dermed øke dyrevelferden i fiskenæringen.

Da bedriften vant NM i mai, delte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ut prisen. Han roste studentenes løsning, og sa at den «kan skaleres effektivt, og har potensial for bred internasjonal ekspansjon og betydelig økonomisk verdiskaping.»

Selv sier Artifish; – Å vinne EM viser at vår idé og løsning er noe folk tror på og kan stiller seg bak. Det bekrefter bare for oss hvor viktig det er det vi gjør.

Artifish består Simen Sæther, Nicolas Sperre, Max Kipperberg, Adrian Sørmoen, Sebastian Ness, Henrik Lund og Marius Slettebakk. De har kompetanse fra flere forskjellige fagfelt, blant annet innovasjon, markedsføring, automasjon og biologi.

Veien videre

– Planen etter sommeren er å etablere et eget AS, sier daglig leder Henrik Lund. – Vi har fått veldig mye positiv tilbakemelding både fra lærere og potensielle kunder.

Adrian Sørmoen er enig. – Det er ønskelig å fortsette bedriften her i Ålesund som knutepunkt. Vi har allerede et stort nettverk rundt oss som kan hjelpe oss videre i den retningen vi ønsker.

Studentene sier de er veldig takknemlige for all støtten fra Ungt Entreprenørskap Norge og JA Europe.

– Vi må også gi spesiell takk til «buddien» vår Linnéa Bjørnstad som har holdt ut med seks gutter de siste to dagene holdt nervene våre i sjakk, avslutter Europamesterne.

Henrik Lund og Nicolas Sperre med pokalen