Digitale quizkvelder har blitt en braksuksess blant studentene ved Fakultet for naturvitenskap.
De siste torsdagene har alle studenter ved Fakultet for naturvitenskap blitt invitert med på digital quiz på plattformen Zoom. Det har blitt en ubetinget suksess. Rekorden på en quizkveld er 500 deltagere og ligger jevnt over på rundt 300 deltagere. Quiz-deltagerne får også mulighet til å være med på Vennespleis, noe ca 15% av deltagerne har blitt med på.
Ingrid Flovall (19) går førsteåret på Kjemiingeniør og er en av mange som er en ivrig quiz-deltager. Da hun fikk høre at det skulle være quiz gjennom Fakultet for naturvitenskap (NV), tenkte hun at det kom til å bli gøy å ha noe å gjøre på dagtid sammen med andre studenter og få et lite avbrekk i hverdagen. Hun synes initiativet har vært storartet.
– Jeg tror at quizen skaper engasjement hos studentene til å jobbe sammen og møtes utenfor skoletid i en litt mer uhøytidelig setting, og det kan hjelpe å avlaste litt i hverdagen som er preget av mye stress og korona. Det å være en del av et lag kan gi en følelse av tilhørighet noe som jeg tror kommer bra med nå om dagen, sier en engasjert Flovall
For Helene Heggelund Knutsen som studerer biomarin innovasjon ved NTNU Ålesund ble quizen en mulighet til å bli mer kjent med medstudenter på tvers av studieløp.
– Vi hadde såvidt møttes i en felles forelesning og en uke senere fikk jeg melding om jeg ville bli med på et quizlag. Det er veldig hyggelig, forteller Helene.
Studenter leder prosjektet
Fakultet for naturvitenskap har valgt å lønne fire studenter som tar seg alt fra promotering til påmelding gjennomføring av den populære «NV-quizen». Sigrid Sunde, Camilla Jektvik, Tobias Heliksen Kongsgård og Preben Thambiah har tatt på seg oppdraget og har blitt et sammensveiset team de ukene de har jobbet med quizen.
– Det har vært veldig gøy med tanke på den gode responsen vi har fått! Det er faktisk god stemning inne på zoom tross at det er digitalt. Det er jo veldig gøy å se at folk koser seg forteller en engasjert Thambiah.

Når quiz foregår digitalt går det helt fint for studenter i Trondheim og Ålesund å samarbeide. Her er Sigrid Sunde fra NTNU Trondheim (foran til høyre) med Preben Thambiah (bak til venstre) og Camilla Jektvik (bak til høyre). Tobias Helliksen Kongsgård (på skjerm i midten) er med fra NTNU Ålesund.
Jektvik nikker bekreftende.
– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. Flere sier de gleder seg til å dra på quiz med vennene sine på torsdagene, og det er jo veldig koselig å høre. Vi tror det har hatt positiv innflytelse på hverdagen til studentene siden det er såpass mange som møter opp. Vi har med rundt 50 lag hver gang og det er jo kjempebra!, sier hun.
Bedre mental helse
Både miljøet og den mentale helsa til studentene blir nok også bedre av tiltaket tror quiz-masterne.
– Vi tror det er veldig positivt. Det er en veldig lavterskel hverdagsboost for studenter nå i korona. Det gjør jo at folk får treffe hverandre litt og det er bra for den mentale helsa, sier Kongsgård.
Prodekan for utdanning Karina Mathisen på Fakultet for naturvitenskap er opptatt av nettopp dette.
– Vi synes det er flott at dette tiltaket blir så godt tatt imot av studentene. Vi skjønner at situasjonen om dagen er krevende for mange, og vi jobber aktivt for å kunne bidra til en litt lettere studiehverdag. Vi er takknemlige for å kunne bidra til slike lysglimt som denne quizen ser ut til å ha blitt. Studentene som leder prosjektet gjør veldig tydelig en utmerket jobb, sier Mathisen.
Imponerende variasjon
Flovall er også imponert over innsatsen til studentene som har laget quizen. Hun sier det har vært veldig kreative spørsmål og bra gjennomføring.
— Det gøyeste med quiz er at man har muligheten til å samles som lag, enten digitalt eller med din kohort, og jobbe sammen. Dette er nok noe mange har savnet den siste tiden. Det har også vært morsomme kategorier og spørsmål, og veldig varierende tema så man vet ikke alltid hva man kan forvente, sier hun og presiserer at hun gjerne kunne tenkt seg enda lengre quizer.
Quiz-masterne forteller at det gøyeste med å lage quiz er den gode tilbakemeldingen til folk.
– Dette gjør at vi får lyst til å lage og arrangere quiz. Man lærer også mye nytt når man lager quiz, noe som også er gøy. Man lærer aldri for mange funfacts, avslutter Sunde med et glimt i øyet.