Komikeren Stephen Fry kommer. Det gjør også en mann med antenne i bakhodet, og professoren bak droneshowet som Metallica har med seg på turné.

Nå er programmet for fire dager med vitenskapsfestival klart. En av foredragsholderne er komikeren og forfatteren Stephen Fry (bildet), blant annet kjent fra BBC og vitenskapsprogrammet QI.

Stephen Fry skal holde foredrag under The Big Challenge-festivalen i juni 2019. Foto: Maurice Haak

– Vi har gledet oss lenge til å lage vår egen vitenskapsfestival. Nå begynner vi å bli stolte i tillegg. Det meste er klart, selv om det fortsatt kan komme flere overraskelser fremover, sier Bjarne Foss, prorektor ved NTNU for forskning og formidling.

Kvinnehat i en digital tidsalder

Fire dager med over 30 foredragsholdere blir delt opp tematisk på ulike dager. Det åpnes derfor for et begrenset antall med dagsbilletter. Dagsbillettene inkluderer kveldens konserter med blant annet StingSondre Justad og Patti Smith. Det er egne og lavere priser for studenter.

Før jul ble det klart at blant annet medisineren Ben Goldacre, varsleren Edward Snowden og futuristen Amy Webb kommer. Det gjør også amerikanske Donna Zuckerberg som skal snakke om kvinnehat i en digital tidsalder.

En bluetooth i kjeven

To av de som kommer, omtaler seg selv om kyborger. Neil Harbisson er født fargeblind, men kan gjennom en antenne som er operert inn i bakhodet, høre farger. Moon Ribas har operert inn sensorer i fotsålene slik at hun etter eget utsagn kan føle jordskjelv. Begge har også operert inn en bluetooth i kjeven.

– Begge setter i gang tanker og nysgjerrighet. De opererer i et krysningsfelt mellom kunst og teknologi. Det synes vi er spennende, sier Foss.

Blant nye navn er også mannen bak dronesvermen under Metallica’s World Wired Tour for innendørskonsertene. D’Andrea er professor i dynamiske systemer ved ETH Zurich, og grunnleggeren av Verity Studios. Han er både professor, kunstner og entreprenør.

Likestilling av teknologi viktigste utfordring

– Mitt håp er at mine tekniske kreasjoner skal inspirere oss til å revurdere hvilken rolle teknologien skal ha i å forme vår fremtid. Den største utfordringen fremover er likestilling. Vi må sørge for at fordelene med avansert teknologi og globalisering blir tilgjengelig for alle, sier D’Andrea.

Han startet bedriften Kiva Systems som er et automatisert distribusjonssystem som består av tusenvis av mobile roboter. Kiva ble kjøpt av Amazon i 2012 for 775 millioner dollar og drives nå som Amazon Robotics. Hans kunstneriske verk har blitt utstilt under Venezia-biennalen og noen er også en del av de permanente samlingene hos National Gallery of Canada, Heinz Nixdorf Museum i Tyskland og Frankrikes FRAC center.

– Hans tanker om robotikk, droner og automatisering er spennende for både folk flest, bedriftsledere og studenter, sier Foss.

I tillegg til internasjonale foredragsholdere skal flere professorer fra NTNU på scenen. Blant dem er teknologen Gunnar Tuftebiologen Trond Amundsen og filologen Thea Selliaas Thorsen. I tillegg kommer flere nasjonale bidragsytere.

Se alle foredragsholderne og programmet her.