Fra å være heltidsstudent på Campus Ålesund, sitter Einar Totland og familien i selvpålagt isolasjon med en nyfødt baby.

Andre års student på bachelor markedsføring, innovasjon og ledelse har fått studiehverdagen snudd på hode.

Digitalt studentliv

– Vi har isolert oss selv for å unngå å bli syke av viruset. Med familie og venner som er i risikosonen tar vi ikke noen sjanser. I tillegg fokuserer vi på å spare barnet vårt for stresset det ville påført han dersom en av oss ble smittet.

Totland har midt oppi sin nye rolle som småbarnspappa blitt nødt til å omstrukturere seg, og lever studentlivet digitalt.

– Det vi har av undervisning nå foregår via nett, så her sørger jeg for å få med meg alle oppsatte forelesninger og veiledninger jeg kan. Ellers prøver jeg å følge pensumplanen for semesteret slik det originalt var oppsatt, som best det lar seg gjøre, forklarer Totland.

Samme «mindset»

Han legger til at han også har satt opp en egen studieplan for semesteret, slik han normalt pleier å gjøre hvert semester.

– Dette gjør det lettere å fordele arbeidet slik det opprinnelig var tiltenkt.

Normalt bruker han alt fra åtte til 12 timer på campus hver dag avhengig av arbeidsmengde. Dette blir nå erstattet med tilsvarende antall timer alene på kontoret hjemme.

– Det er ikke like produktivt siden man ikke kommer inn i samme «mindset» som man gjør ved å ankomme campus, men fungerer forholdsvis greit.

Det sosiale livet er ifølge ham fullstendig fraværende med dagens situasjon.

Flinke forelesere

– Studiegruppa jeg deltar i har hatt noen ikke-skolerelaterte samtaler via nett, men det blir ikke det samme som å møtes. Ellers får jeg jo mye mer tid med barnet mitt. Vi studerer sammen, spiser sammen og leker sammen gjennom dagen, noe som er med på å holde motivasjonen oppe i en ellers ganske merkelig hverdag, forklarer han.

Foreleserne og NTNU får skryt fra Totland, som mener de har omstilt seg raskt.

– Foreleserne har vært flinke til å tilrettelegge arbeidsoppgaver og forelesning etter situasjonen vi nå står i. Jeg vil applaudere dem med tanke på innsatsen deres for å fullstendig konvertere undervisningen så raskt.

Til tross for god innsats fra foreleserne, så er ikke nettbaserte løsninger en fullgod erstatning.

Takknemlig

– Når det er sagt, klarer man ikke å erstatte diskusjoner og direkte forelesning med nettbaserte løsninger for min del. Man sitter dessverre ikke igjen med det samme utbyttet etter forelesning. Jeg bruker også foreleserne mye utenom forelesning på campus til veiledning og spørsmål på deres kontor, denne umiddelbare tilbakemeldingen blir jo erstattet med mail og man mangler igjen den verdsatte diskusjonen.

Totland er likevel glad for at studiene kan fortsette, til tross for at det ikke er mulig å møte opp på campus.

– Jeg er takknemlig for at vi har et system som ivaretar studentene i en utfordrende periode. Vi skal ikke mange år tilbake før dagens oppfølging via nett ikke var realistisk. Så tror jeg det er viktig å ikke miste motet dersom man ser at studiehverdagen sklir ut og fokuset slipper.

Helgekos

Han oppfordrer sine medstudenter til å innføre fredagsfølelsen og helgekos litt ekstra.

– Gjør noe utav det å faktisk ta fri. Dagene går fort inn i hverandre når man er hjemme hver dag, så å markere at man tar fri for å koble litt av kan hjelpe en å finne tilbake til mot og mening.

Sit har et ekstra tilbud til studenter som trenger hjelp til å komme seg opp om morgenen gjennom en vekketjeneste. Dette tilbudet har ikke Totland benyttet seg av.

– Med en 7 måneder gammel gutt i hus er det ikke vanskelig å stå opp, så her starter dagen ganske likt som før rundt klokken seks på morgenen med frokost og lek. Strukturen derimot er mer utfordrende da jeg ikke får samme fred og ro som jeg ville fått på campus, så det er noe jeg ser frem til at skal komme tilbake.

Utfordrende

Den nybakte pappaen har heldigvis en kone som er hjemme med permisjon, slik at han kan fokusere på studiene.

– Det kan være utfordrende å studere når jeg hører dem leke, le og hygge seg i stua, men da gjelder det å ta pauser med jevne mellomrom og delta i leken når jeg kan. Jeg setter også veldig stor pris på disse dagene da vi får mye tid sammen, dette er jo ikke noe en normal studiehverdag tillater for min del. Jeg er også veldig klar over at jeg skal være far lenger enn student, så hvert minutt investert i gutten min er vel anvendt.

Det er heller ikke noe som lyser opp hverdagen min mer enn god pappakos etterfulgt at hans umiddelbare smil og latter, avslutter den nybakte studentpappaen.