– Jeg føler jeg bare svever, ler Maria Furmyr (23), som er bare noen uker unna sitt livs reise. Hun skal ikke opp i verdensrommet, men bare nesten. Maria og fem andre kvinnelige studenter har nemlig vunnet selve drømmeturen; en ukes opphold på NASAs Johnson Space Center i Houston, Texas. Alle kostnader dekkes av NHO og NITO.

– Jeg håper jeg får snakke med noen astronauter, sier Maria. Hun forteller at hun alltid har vært fascinert av verdensrommet, og at hun har lekt litt med tanken på å jobbe for den amerikanske romfartsorganisasjonen. – Så dette er jo absolutt et skritt nærmere drømmen.

Reaching for the stars

F.v.: Elin Ous, rådgiver, NHO Møre og Romsdal, Maria Furmyr, Instituttleder Anniken Karlsen (IIR). Foto: Sissel Basso/NTNU.

Simulering og VR

Konkurransen er en del av prosjektet Jenter og Teknologi, som har som mål å inspirere flere jenter og kvinner til å velge en teknologi- eller realfagsutdanning.

Oppgaven var å lage en video der man sier eller viser svaret på «Hvilken samfunnsutfordring vil du løse med teknologi, og hvordan går du frem?»

Maria valgte et tema innen psykisk helse.

– Ved å simulere sosial angst i en virtuell verden kan man øve seg på ubehagelige situasjoner før en går ut i virkeligheten igjen. Og da er det kanskje ikke så skummelt lenger, forklarer Maria.

Se filmen her, du må trykke på pilen forbi bildet.

23-åringen er virkelig i sitt ess på studiestedet sitt institutt for IKT og realfag (IIR).

– Teknologi er så spennende, behovet bare øker for ingeniører innen automatisering og robotikk.

Stolt instituttleder

Instituttleder Anniken Karlsen er tydelig stolt. – Dette er virkelig grunn til å feire. Maria har gjort en formidabel jobb ved å bruke kunnskapen hun har lært til å finne mulig løsning på et problem mange sliter med, både på jobb, skole og ellers i hverdagen. Og vi heier på alle de flinke studentene våre som bidrar til positiv vekst for instituttet, avslutter Karlsen.

Foredrag for ungdomsskoleelever

I tillegg til å dra til Houston neste måned vil vinnerne holde foredrag for jenter i ungdomsskolealder i november, i forbindelse med Jenter og teknologi sin landsdekkende turné.

Vi ønsker Maria og de andre masse lykke til.

«To infinity and beyond!»