
Illustrasjon: Kolbjørn Skarpnes
NTNU lanserer snart to podkastserier. Premieren på den norske torsdag 7. januar, men allerede nå er det mulig å få en smakebit.
Under nedstengningen i mars økte lyttertallene for podkast markant.
– Nå lanserer vi to egne podkaster for å se om vi kan formidle forskning til enda flere, sier Siv Anniken Røv, kommunikasjonssjef ved NTNU.
I januar og februar lanserer NTNU Kommunikasjonsavdelingen to serier med podkast.
Den ene serien er på seks episoder og heter «De store spørsmålene».
Den andre serien heter «63 Degrees North». Den er laget for et internasjonalt publikum, og er på fem episoder.
Forskere som eksperter i samfunnsdebatten
Alle episodene er ferdig produsert. Nå gjenstår det kun å pakke dem ut. Det vil bli publisert en episode per uke.

Kommunikasjonssjef Siv Anniken Røv
– NTNU har en bred palett for å formidle forskning. Nå ønsker vi å se om podkast kan være et supplement til det vi allerede gjør i dag, sier Røv.
Kommunikasjonsavdelingen ønsker å nå samfunnsengasjerte mennesker med podkastene. Det har også vært et mål å bruke podkast for å bygge opp under forskere fra NTNU som eksperter i samfunnsdebatten.
– Sammenlignet med andre medievaner er det fortsatt få som lytter til podkast, men det er her veksten ligger. For noen år siden var det unge som hørte på podkast. Nå er dette en medievane som stadig flere har. Det ønsker vi å se om vi kan utnytte, sier Røv.
Lanseres under Arctic Frontieres i februar
Totalt deltar nesten 40 forskere i podkastene. Man kan blant annet høre samfunnsøkonomen Ragnar Torvik fortelle om hvordan oljeproduksjon kan gjøre nordmenn fattige i fremtida, og arkitekt Pasi Aalto forteller om hvordan bygging av hytta har endt opp med å være lite fremtidsrettet med tanke på klimamålene.
Den engelske serien lanseres under konferansen Arctic Frontieres mandag 1. februar. Her kan man høre blant annet biologer fortelle om at polarnatten er helt annerledes enn tidligere antatt, om hvorfor Helgeland er Norges svar på Galapagosøyene og hvordan Norge kan hjelpe med å redde verden ett karbondioksidmolekyl om gangen.
Begge seriene vil finnes i appene der man lytter til podkast.
Inspirerende at mange forskere lager podkast selv
– Det er allerede mange som lager podkast på NTNU. Det er både forskergrupper og enkeltforskere som tester ut dette for å formidle egen forskning. Dette har det vært inspirerende å følge med på. Nå får lyttertallene vise om podkast er noe vi på Kommunikasjonsavdelingen skal fortsette med, sier Røv.
Prosjektgruppa som har laget podkastene består av Nancy Bazilchuk og Anne Sliper Midling fra Kommunikasjonsavdelingen, tidligere kommunikasjonssjef Christian Fossen og Randi Lillealtern fra Historiebruket.
Hør en smakebit på «De store spørsmålene»: