Denne uken har flere dataangrep rammet store, norske virksomheter. Så lang har det ikke rammet NTNU, ifølge Seksjon for digital sikkerhet.

NAV, Arbeidstilsynet, BankID, Altinn, NRK og flere aviser var blant dem som ble rammet av et dataangrep denne uken. Angrepet var et såkalt tjenestenektangrep, som har gjort at tjenestene til disse virksomhetene har vært utilgjengelig i perioder.


Stian Husemoen, seksjonsleder Digital Sikkerhet

– Under slike angrep øker hackerne trafikken mot enkelte nettsider voldsomt, slik at tjenestene overbelastes, og i verste fall blir utilgjengelige i perioder, forklarer Stian Husemoen som leder Seksjon for digital sikkerhet i NTNUs IT-avdeling.

Verktøy for å beskytte

– Denne type angrep kan være plagsomme, men er egentlig ikke veldig avanserte. Skulle noen av våre nettsider, som f.eks www.ntnu.no eller www.ntnu.edu bli et mål for hackerne så har vi verktøy for å beskytte oss, fortsetter Husemoen.

Foreløpig ser det ut til at universitets- og høgskolesektoren har sluppet unna, men Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) regner med at det målrettede cyberangrepet mot norske virksomheter ikke er over.

– Angrepene er rettet mot en rekke store norske virksomheter som tilbyr viktige tjenester til befolkningen, sier NSM-direktør Sofie Nystrøm i en pressemelding.

Seksjon for digital sikkerhet følger utviklingen ekstra nøye de nærmeste dagene.

Varsle om mistanke

På en pressekonferanse sa justisminister Emilie Enger Mehl at alt tyder på at dataangrepet kom fra et russisk, kriminelt miljø.

– Et slikt angrep er helt uakseptabelt. I tiden etter Russsland sin invasjon av Ukraina har vi vært i et annet trusselbilde og med en annen sikkerhetspolitisk situasjon i verden rundt oss, sa Mehl.

Husemoen anbefaler alle om å melde fra til it-avdelingen på sin arbeidsplass om de opplever mistenkelige, digitale forstyrrelser. NTNU-ansatte kan varsle

Du kan lese mer om angrepet hos NRK.

Generelle sikkerhetstips for NTNUs ansatte og studenter.

Kontakt: Stian Husemoen