Ny doktorgrad: Materialer som sprekker, svikter og får byggverk til å kollapse er enhver ingeniørs mareritt. CASA-stipendiat Sondre Bergos lidenskap for ligninger kan bidra til økt sikkerhet i materialer og konstruksjoner.

Forskningen hans handler om å kunne forutsi helt nøyaktig når brudd oppstår i duktile, det vil si strekkbare, metaller som stål og aluminium. Ved hjelp av ligningene beskriver Bergo hvordan metallene oppfører seg i forsøk med ekstrem belastning. Deretter gjøres ligningene om til kode som igjen mates inn datamodellene de utvikler ved SFI CASA.

Modellene simulerer hvordan materialene oppfører seg under store påkjenninger, og forutsier med stor nøyaktighet det øyeblikket brudd oppstår. Det betyr at dyre, fysiske tester i full skala kan erstattes med tester på PC. Det sparer industrien for tid og penger. Det gir mindre avfall og er dermed bra for miljøet. Og sist men ikke minst kan denne forskningen bidra til økt sikkerhet og spare liv og helse.

Tittelen på Sondre Bergo´s avhandling er «Micromechanical modelling of fracture in ductile alloys with applications to high-strength steel». Han forsvarer doktorgraden sin på NTNU mandag 19 oktober 2020.

Les den lengre og originale artikkelen postet på sfi-casa.no her