Foto: Colourbox.com

Skrevet av: Christel Vindenes

Oppdatering 4. mars 2020: Se oppdaterte retningslinjer og råd om Koronaviruset fra NTNU

Oppdatering 28. februar, klokken 11:04: Saken er oppdatert med nye, interne, kontaktpersoner, samt presisering om at Kjelstad er kontaktperson for presse.

Oppdatering 27. februar, klokken 14.58: Saken er oppdatert med nye land som er definert som høyrisiko-områder, samt en ny oversikt over smittestatus. Redaksjonen har også lagt til lenke til nyhetssak fra Trondheim kommune.

NTNU har innført gjeldende retningslinjer for reiser:

• Alle reiser til fastlands-Kina avlyses/utsettes.
  • Alle reiser til andre høyrisikoområder, for øyeblikket Nord-Italia, Sør-Korea, Japan, Iran, Hong Kong og Singapore avlyses/utsettes.
  • Dersom du kommer hjem fra områder med større spredning, for øyeblikket Kina, Nord-Italia, Sør-Korea, Japan, Iran, Hong Kong og Singapore skal du ha hjemmekontor de første 14 dagene etter hjemkomst. Studenter skal ikke oppholde seg på campus de første 14 dagene etter hjemkomst.
  • Studenter og ansatte som allerede har reist og befinner seg i høyrisikoområder rådes til å holde seg løpende oppdatert på UDs reiseråd og Folkehelseinstituttets anbefalinger. For øvrig rådes studentene til å følge råd fra lokale myndigheter og vertslæresteder.

–  Sikkerheten til studenter og ansatte har vår høyeste prioritet.Vi anbefaler ansatte og studenter som er på reise eller som planlegger reise om å følge med på UDs reiseråd og informasjon fra Folkehelseinstituttet, sier rektor Anne Borg (bildet t.h.).

Status smitte

Flertallet av de som er smittet med koronavirus SARS-CoV-2 har fremdeles tilknytning til Hubei-provinsen sentralt i Kina, men det rapporteres stadig flere tilfeller fra andre områder i Kina og fra andre land.  Per 26.2.2020 regnes fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia som områder med vedvarende spredning.

Situasjonen er under utvikling, og reiserådene oppdateres når ny informasjon er tilgjengelig.

Forebyggende råd

• Unngå kontakt med syke personer.
  • Unngå kontakt med levende og døde dyr, og markeder som selger dyr og ferskvarer.
  • Sørg for god mathygiene.
  • God håndhygiene, bruk hånddesinfeksjon når håndvask ikke er mulig.
  • God hoste- og nysekultur: Bruk papirlommetørkle foran munn og nese, eller host/nys i albukroken.

Følg med

NTNU anbefaler ansatte og studenter som er på reise eller som planlegger reise om å følge med på UDs reiseråd og informasjon fra Folkehelseinstituttet.

Følg også med på råd og informasjon fra lokale myndigheter dersom du er på reise.

Trondheim kommune forberedt på Korona-utbrudd

Trondheim kommune er i beredskap i tilfelle det kommer flere smittede personer til Norge.

Les mer om kommunens forberedelser

Kontaktpersoner for presse:

Kontaktpersoner ansatte ved NTNU:

Kontaktpersoner for studenter på utveksling i risiko-områder:

Kontaktpersoner angående ekskursjoner:

Kontakt din ekskursjonsleder, eller ditt fakultet.