Denne uken ble den internasjonale konkurransen Cyber 9/12 Strategy Challenge arrangert. Studenter fra universiteter over hele verden konkurrerte i en strategisk sikkerhetskonkurranse, hvor studentene skal utarbeide strategi og politikk, og gi råd og informasjon til beslutningstakere under en fiktiv sikkerhetshendelse.

Fra NTNU i Gjøvik kjempet et studentlag seg hele veien til semifinalen. Mengder med kaffe, og flere søvnløse netter hjalp dessverre ikke laget videre til finalen. Men av 24 lag, noen fra verdens største universiteter, er dette likevel å regne som en fantastisk prestasjon.

Konkurransen Cyber 9/12 Strategy Challenge er en årlig sikkerhets-policykonkurranse der studenter konkurrerer i å gi råd rundt nasjonal sikkerhetspolicy etter en fiktiv katastrofe. Cyber 9/12 avholdes vanligvis i Geneve, men i år som i fjor ble det en digital løsning og studentlaget gjennomførte konkurransen i lokalene til Norwegian Cyber Range.

Samarbeid på tvers av byer og universitet

Studentlaget besto av representanter fra både NTNU i Gjøvik og Trondheim, samt UIO og RISE (Research Institutes of Sweden). Studentene Peter Davis, Martin Gunnarson, Tina Berntsen Flobak, Anita Stovner og Gino Paul D´Paola Puche, sammen med lagleder Mazaher Kianpour, stipendiat ved IIK NTNU i Gjøvik, jobbet godt sammen for å finne en løsning på den fiktive katastrofen. Mazaher var også med som deltaker i Cyber 9/12 i 2020. Også da kom de videre til semifinalen.

Oppgaven i år besto av et fiktivt scenario hvor laget påtok seg rollen som et erfarent lag av eksperter innen Cyber-policy, invitert til å informere og rådgi en sikkerhetspolitisk komité (PSC) fra den Europeiske Union, om tiltak mot en økende trussel mot et fiktivt lands infrastruktur innen helsesektoren. PSC består, i oppgaven av, statsledere, forsvars- og utenriksministere,  og representater fra den private sektor, blant andre.

Slo ut Oxford University

Teamet må forberede og kunne gi nyttig informasjon innen hele spekteret av sikkerhets politiske tiltak som er tilgjengelig for å kunne løse krisen, og presentere sine anbefalinger til PSC.

Kvalifiseringen gjekk veldig bra i følge Tina Bernstsen,

— Vi slo store universitet, som blant andre Oxford University, og det var utrolig artig, sier hun.

I semifinalen fikk laget noen flere konstruktive tilbakemeldinger, men levde i håpet hele veien til annonsering av finalistene.

Kontaktperson for ytfyllende informasjon og avklaringer: