Illustrasjonsbilde av nanomolkyler

Illustrasjonsbilde av nanomolekyler: Shutterstock/NTB

Noen av verdens fremste forskere innenfor nevrovitenskap, nanovitenskap og astrofysikk kommer til Trondheim og Oslo. Du kan møte dem.

Tekst: Gemini-redaksjonen.

I en hel uke fra lørdag 3. september hedres Kavliprisvinnerne for 2020 og 2022. Dette skjer med flere arrangementer i Oslo og Trondheim.

Kavliprisen deles ut annethvert år til folk som har utmerket seg innenfor astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

Prisene blir utdelt under en seremoni i Oslo konserthus tirsdag. Disse består av en gullmedalje, et diplom og en million amerikanske dollar fra Kavlifondet.

Prisvinnerne for 2022

Alle prisvinnerne er så klart fremragende innenfor sine felter.

·Årets priser i astrofysikk går til tre forskere som har arbeidet med feltene helio- og asteroseismologi. Conny Aerts, Jørgen Christensen-Dalsgaard og Roger Ulrich står bak nyskapende forskning som er viktig for teorien om sol- og stjernestruktur. Dette har revolusjonert forskernes forståelse av stjernenes indre.

Prisene i nevrovitenskap går til Christopher A. Walsh, Harry T. Orr, Huda Y. Zoghbi og Jean-Louise Mandel. Disse har funnet gener som indirekte forårsaker en rekke alvorlige hjernesykdommer.

Fire forskere innenfor nanovitenskap får prisen for arbeid med overflater og ulike belegg. Forskningen til David L. Allara, George Whitesides, Jacob Sagiv og Ralph G. Nuzzo har fått praktiske følger innenfor alt fra medisinske diagnostikkverktøy til halvlederenheter og maling.

Her kan du lese mer om arbeidet til prisvinnerne for 2022.

Vinnerne for 2020 kommer endelig

På grunn av pandemien er heller ikke vinnerne for 2020 blitt hedret skikkelig ennå. Derfor er vinnerne for både 2020 og 2022 invitert denne gangen. Se denne saken for mer informasjon om vinnerne for 2020.

I løpet av uka blir det flere arrangementer i Trondheim og Oslo. De fleste av disse er åpne for publikum. En detaljert oversikt over programmet for Kavliprisuka finner du her.

Her finner du programmet ved NTNU.

Startet av filantrop og gründer

Kavlifondet samarbeider med Kunnskapsdepartementet og Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) om utdelingen av prisene.

DNVA oppnevner fagkomiteer som foreslår kandidater. Medlemmene av komiteene er foreslått av flere internasjonale fagmiljøer.

Filantropen Fred Kavli og Kavlistiftelsen hans etablerte Kavliprisen i 2005. Fred Kavli studerte fysikk ved NTNU. Han var også gründer, og startet et selskap som ble en storleverandør av sensorer for luftfart, romfart og annen industri. Dette tjente han godt på, men han ville dele rikdommen med andre.

Kavli stod bak en rekke initiativ som støtter forskere innenfor flere felter. Blant dem som har dratt nytte av dette er nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser ved Kavliinstituttet for nevrovitenskap ved NTNU. Dette er ett av flere ledende forskningsinstitutter verden over som Kavli etablerte. Selv døde Fred Kavli i 2013, men navnet hans lever videre.