Etter en lengre periode med usikkerhet og delvis stengte grenser, har regjeringen nylig varslet at internasjonale studenter som er tatt opp ved norske læresteder får unntak fra innreiserestriksjonene slik at de kan reise inn til Norge fra 1. august.

Som et internasjonalt orientert universitet ser NTNU frem til å ønske 1800 studenter fra hele verden velkommen til NTNU i Trondheim, NTNU i Gjøvik og NTNU i Ålesund i høst.

– Vi er veldig fornøyd med at grensene åpner for studentene våre – det letter mange bekymringer både for oss og studentene, og vi kan begynne å se frem til å ta dem imot til høsten, sier leder for internasjonal seksjon Anja Linge Valberg.

Karantene og testing

Utenlandske studenter som kommer til Norge for å studere slipper ikke helt unna innreiserestriksjonene.  De må belage seg på innreisekarantene, samt testing før og etter ankomst. Unntaket er studenter fra såkalte “grønne” land, og studenter med europeisk COVID-19 vaksinepass.

NTNU betaler karantenehotell for alle nye internasjonale studenter som kommer til Trondheim, Gjøvik og Ålesund for å studere. Dette gjelder både mastergradsstudenter og utvekslingsstudenter. Studenter som gjennomfører karantene ved hotell i et annet fylke enn studiestedet betaler for oppholdet selv og får det refundert fra NTNU.

Internasjonal seksjon ved NTNU samarbeider tett med Trondheim kommune og karantenehotellene for at avvikling av karantene på hotell skal gå så smidig som mulig for studentene.

Vaksinering av internasjonale studenter

Midlertidige tall viser at en betydelig andel studenter vil være vaksinerte før de kommer til Norge. I en undersøkelse, gjennomført av Internasjonal seksjon ved NTNU, svarte 68 % av en gruppe på 500 utvekslingsstudenter at de vil være ferdigvaksinerte før ankomst til Norge. Det er nærmere 1300 utvekslingsstudenter totalt, så antallet vaksinerte kan variere.

Både Trondheim kommune, Gjøvik kommune og Ålesund kommune jobber likevel med en egen plan for å tilby vaksiner til internasjonale studenter som trenger det. Studentene blir kontaktet med informasjon om vaksinering.