10.-12.februar reiser studenter fra NTNU til hovedstaden for å møte ledende bedrifter i teknologibransjen. En tur som kun er forbeholdt jenter.

– I Norge teller den kvinnelige andelen av arbeidsstyrken kun 26 prosent innen tekniske fag. Målet med Jenteprosjektet Ada er å snu trenden.

150 førsteklassejenter fra teknologistudier som datateknologi, kommunikasjonsteknologi, informatikk, kybernetikk og robotikk, og elektronisk systemdesign og innovasjon ved NTNU, reiser i neste uke på bedriftsbesøk til Oslo.

Digitaliseringsminister i 2019 sammen med Jenteprosjektet Ada

Solveig Reppen fra Jenteprosjektet Ada intervjuet daværende digitaliseringsminister Nicolai Astrup da han besøkte arrangementet i Oslo i 2019. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

I løpet av tre dager skal studentene besøke 25 ulike bedrifter, som alle er med i Jenteprosjektet Adas karrierenettverk.

Studentene får både transport, overnatting og måltider dekket av bedriftene.

Deltakerne blir godt kjent med både hverandre og de mange bedriftene, og får et realistisk bilde av hvordan arbeidshverdagen kan se ut etter studiene, forteller NTNU-student Solveig Reppen.

Hun er en av tre prosjektkoordinatorer i Jenteprosjektet Ada, som arrangerer denne turen.

– Vi blir bedre kjent med bedriftene, deltar på workshops, får være med å løse virkelige caser, og ikke minst knytter vi nye kontakter i bransjen, forteller  Lunde.

De har også invitert med fire jenter fra 3.klasse på videregående fra ulike deler i landet, som alle var deltakere på NTNUs rekrutteringsarrangement Teknologiuka for jenter i 2019.

Kvinneandel på 26 prosent

– Kvinnelige IKT-studenter er særdeles attraktive på arbeidsmarkedet, og headhuntes lenge før de er ferdig utdannet, forteller prosjektleder Line Berg.

Daværende digitaliseringsminister, Nicolai Astrup, sammen med representanter fra Jenteprosjektet Ada ved NTNU.

Fra venstre Solveig Reppen (prosjektkoordinator), Nicolai Astrup (daværende digitaliseringsminister i 2019), og prosjektleder Line Berg i Jenteprosjektet Ada. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Hun har i en årrekke vært ansvarlig for jenterekruttering til teknologistudier ved NTNU gjennom Jenteprosjektet Ada, og den årlige Oslo-turen er ett av mange tiltak de står bak for å få flere jenter til å velge teknologistudier.

– Etter flere år med målrettet arbeid ser vi at kvinneandelen på teknologistudiene øker, men vi er ennå ikke i mål, forteller Berg.

Hun understreker samtidig at den kvinnelige andelen fortsatt kun er 26 prosent innen tekniske fag.

– Målet med Jenteprosjektet Ada er å snu trenden, avslutter Berg.

Se video fra Oslo-turen 2019.