Torsdag kveld var det duket for årets regionale finale i Forsker Grand Prix. Av ti sterke innlegg fra doktorgradskandidater ved NTNU, gikk pianist og musikkforsker Håkon Magnar Skogstad av med seieren. Nanoforsker Vilde Bråten ble nummer to. Begge går dermed videre til den nasjonale finalen i Trondheim på lørdag.

– Det er så artig at det er litt surrealistisk akkurat nå, sier Håkon Magnar Skogstad, vinner av regional finale i Forsker Grand Prix og stipendiat ved Institutt for musikk ved NTNU.

Skogstad presenterte sin forskning hvor han har fordypet seg kunstnerisk i innspillinger fra tidlig 1900-tallet som gir lytteren et innblikk i hvordan den klassiske musikken ble framført i sin samtid.

– Jeg tror kunnskapen om dette «tapte språket» og evnen til å musisere gjennom det vil kunne berike vår opplevelse og forståelse av et historisk kunstuttrykk som nesten er glemt, sier han.

Vil høre mer

Deltakerne under kveldens konkurranse på Byscenen hadde fire minutter på seg til å presentere sin forskning foran et dommerpanel og publikum. Presentasjonene ble bedømt ut fra fremførelse, struktur og innhold. Både publikum og dommere var enige om at Skogstad var den sterkeste kandidaten torsdag kveld.

– Det var én som hadde det lille ekstra, som bokstavelig talt spilte seg varm og gjorde at alle ville høre mer av både musikken og forskningen hans, sier Odd Rune Wolden, journalist i NRK og en av kveldens dommere.

Sammen med Skogstad går også Vilde Bråten ved Institutt for materialteknologi til den nasjonale finalen på lørdag. Hun presenterte sin forskning på nanosystemer og hvordan vi kan lage regler for dem slik at vi kan forså verden rundt oss bedre.

På lørdag møter disse to de beste deltakerne fra landets øvrige universiteter og regionale finaler.

– Fantastisk viktig

Forsker Grand Prix blir arrangert hver høst og prorektor for nyskaping ved NTNU, Toril Nagelhus Hernes, har vært prisutdeler de siste årene.

– Vi trenger Grand Prix for forskning fordi forskning er så fantastisk viktig, og det jeg har sett i dag er ti utrolig dyktige kandidater som klarer å formidle så komplekse ting på en måte slik at vi forstår det alle sammen,  det er utrolig bra, sier Nagelhus Hernes.

Fjorårets vinner av den nasjonale finalen var Daniel Vethe, ved Institutt for psykisk helse ved NTNU. Derfor blir også årets nasjonale finale avholdt på Byscenen i Trondheim. Finalen sparkes i gang lørdag 26. september.