Samtlige fagskoler, universitet og høyskoler har lukket dørene sine på grunn av koronasituasjonen, og over natten måtte både studenter og ansatte ved institusjonene forholde seg til en helt ny hverdag.

Med hjelp av teknologi og omstillingsdyktige studenter, virker det som studenter og ansatte begynner å venne seg til den noe unormale hverdagen.

Fokus på struktur

Rolf Viddal er rådgiver og koordinator for Sit Ålesund. Han har jevnlig kontakt med studentene og følger dem tett.

– De vi har vært i kontakt med har tatt opp frykt for å bli smittet, spesielt dersom de bor i kollektiv, situasjonen til familien – og særlig om de bor langt borte. Sit har særlig fokus på det med struktur i studiehverdagen og viktigheten av å lage seg gode vaner, selv om en ikke må opp og gå fysisk på universitetet, forteller Viddal.

Han peker på at det virker som om de med gode vaner viderefører dette, og kanskje jobber bedre nå, mens enkelte som har en dårlig struktur fra før sliter mer da de faste rutinene er borte.

Mange spørsmål

– Sit har en vekketjeneste som ringer rundt hver morgen til de som «abonnerer» på denne tjenesten, og da kommer ofte struktur opp som tema når vi spør hvordan det går. Noen tar også opp økonomi siden mange nå har mistet deltidsjobben sin.

Viddal legger raskt til at han tror de fleste takler situasjonen og jobber godt, men mange har naturligvis mange spørsmål om eksamen, karaktersetting.

– For dem som nå er ferdige våren, har også mange spørsmål om hvilket jobbmarked de vil møte.

Utfordrende

Jim Andrè Gjerde studerer økonomi og administrasjon, og har lagt opp sitt eget løp for å komme i mål med studiene sine. Han ser både fordeler og ulemper ved sin nye arbeidshverdag.

– Det kan være utfordrende å stå opp tidlig i en hverdag man legger opp selv, men det er ganske deilig å kunne strukturere hverdagen selv, forklarer han.

Gjerde sitter ikke i karantene eller isolasjon, og kan bevege seg fritt rundt i samfunnet med de restriksjoner og råd som helsemyndighetene har gitt.

– Jeg tror det varierer mye hvordan det går ut over det sosiale livet studenter mellom seg, men det er godt å holde kontakten med de man ellers hadde kontakt med i den gamle skolehverdagen.

Få deg frisk luft

Akkurat nå følger han forelesninger og løser øvinger i statistikk via Collaborate, mens de øvrige fagene følges på video uten samhandling. Nå håper han på en tidlig og tydelig eksamensavklaring.

– Det er helt nødvendig å få en tidlig og tydelig avklaring på hvordan eksamen kommer til å bli i regnefag som normalt ikke har eksamen på PC, legger han til.

Rolf Viddal anbefaler også studentene å ikke bekymre seg for mye om fremtiden.

Gode støttespillere

– Fremtiden kommer og vi vet ikke helt hvordan den blir, og derfor nytter det ikke å bekymre seg for mye over den heller. Bruk tiden fornuftig i forhold til studier, lag deg gode vaner der du står opp, jobber med studiene, gå ut og få frisk luft, men hold deg til råd fra myndighetene om avstand og hygiene.

Hold kontakt med venner og familie på telefon og andre digitale medier, spis nok, sunt og få deg nok søvn. Dette går over, men sliter du med tunge tanker og får lite gjort så ta kontakt med noen som du kan prate med. Sit har tilbud, men en god venn eller familie kan også være en vel så god støttespiller.

Sit og Velferdstinget gir tips til hva man kan finne på når man trenger ekstra motivasjon og noen å snakke med. Følg de på sosiale medier.