Fadderuka er en viktig del av studiestarten til nye studenter. Den skaper vennskap, bekjentskap og kjennskap. Lenge så det ut til å spøke for fadderuka, men det blir noe av – og den blir dobbelt så gøy, skal vi tro fadderlederne ved NTNU i Gjøvik.

De har hatt litt av en utfordring, fadderlederne Adrian Emil Chambe-Eng og Stian Offerdal Vatlestad. Like etter de ble valgt til å være fadderledere, inntraff pandemien. Uken i august som er viktig for at ferske studenter får den beste starten de kan få på studiene sto plutselig i fare. De har fått mange spørsmål. Blir det fadderuke i det hele tatt?

Ja, det blir det. Og ikke bare én, men to.

– Vi var tidlig ute med å si at det blir fadderuke uansett. Så har vi avventet med hvordan den blir. Vi har også sagt at vi har lyst til å ha så mange fysiske møteplasser som mulig, innenfor reglene, for den beste måten å bli kjent på er å møtes fysisk. Og det har vi egentlig klart veldig bra, forteller Stian.

Godt mottak tidlig

De har siden mars forberedt seg, sammen med fadderstyret, på en rekke forskjellige scenarier. De har hatt en plan for om de ikke kunne møtes i det hele tatt, en plan med begrensninger i antall personer som kan være samlet, og en plan for om det blir en tilnærmet normal fadderuke.

– Vi var godt forberedt på det meste av hva vi kunne få beskjed om med de nye smittevernreglene i mai, sier Adrian.

Så fort det ble avklart at de kunne holde arrangement med begrensninger i antall personer, begynte detaljplanleggingen.

– Det er kjekt at det foregår litt når det er studiestart. Det er viktig for oss også, at de nye studentene får de et godt mottak tidlig, sier Stian.

Og i forrige uke var programmet klart, med nøye forholdsregler.

Nesten vanlig

Først blir det digital immatrikulering. Så skal de nye studentene og fadderne samles for å deles inn i faddergrupper.

– De vil samles i grupper etter hvilken linjeforening de tilhører, for å hindre store samlinger, sier Stian.

– Så blir det linjeforeningsdag, quiz, Sit-leker, rebusløp og karaoke. Så håper vi å få til kino, i tillegg til at Byfest skal arrangere noen aktiviteter i sentrum. Alt blir arrangert i puljer, forteller Adrian.

De har fått med mange av arrangementene som pleier å være i en vanlig fadderuke.

– Vi har prøvd å få med alle aktivitetene vi kan arrangere på forsvarlig vis, påpeker Stian.

Senere skal fadderuka del to arrangeres, hvor for eksempel konserter og temafester, som betyr større forsamlinger, skal holdes. Når det blir vet ingen, men det blir når det åpnes for å være flere samlet.

– Målet er at faddergruppene holder kontakten fra august slik at de samles igjen, uansett når del to blir, sier Adrian håpefullt.

Godt tilrettelagt

Fadderlederne Stian og Adrian utenfor studenhuset "Huset".

Fadderlederne Stian og Adrian foran studenthuset «Huset», som skal huse flere av programpostene. (Foto: Merete Nyheim/NTNU)

Fadderlederne er veldig fornøyde med programmet og planleggingen.

– Det er det beste vi kan gjøre med de restriksjonene og smittevernsreglene vi forholder oss til. Jeg er spesielt fornøyd med at vi får gjennomført quiz og karaoke og andre ting på Huset fortsatt, ved å gjøre det i puljer, sier Stian.

De jobber nå med å få utvidet uteserveringen på Huset, slik at det kan være mulig å ha større område å sitte ute på. På Huset, som er studenthuset på Gjøvik, har de lagt opp til at det alltid skal være noen fra fadderstyret som er tilgjengelige, innenfor gitte tidsrammer, hvor nye studenter kan komme med spørsmål eller utfordringer.

– Vi jobber også med å sette opp en digital kommunikasjonsplattform som alle nye studenter blir invitert til, slik at kommunikasjonen mellom faddere, fadderbarn og ulike faddergrupper blir enklere. Det gjør det også lettere for de som eventuelt ikke har mulighet eller ikke ønsker å møte opp fysisk til også å delta, forteller Adrian.

I tillegg vil de ordne digitale alternativ til de som ikke kan møte fordi de er i risikogruppe eller andre årsaker.

Best mulig start

Adrian og Stian legger ikke skjul på at det kanskje blir mer jobb enn vanlig på dem, fadderstyret og faddere generelt når de både skal ha to deler og kjøre parallelle arrangement for å gjøre det smittesikkert.

– Men alle er veldig innstilte på det. Alle jobber for å gjøre det best mulig for de nye studentene, sier Stian.

– Og vi håper det blir dobbelt så gøy, er de begge enige om.