Prosjekt 2021 er et offentlig midlertidig kunstprosjekt som består av fem ulike kunstprosjekter, på fem ulike steder i Midtbyen, Trondheim. Prosjekt 2021 knytter kunst og kunnskap sammen og alle kunstprosjektene utrykker noen sider av hvordan koronapandemien har påvirket våre liv.

Initiativet er et samarbeid mellom NTNU Helse og Trondheim kommune, der også Midtbyen Management og Trondheim universitetskommune TRD 3.0, er involvert.

Alle kunstprosjektene er gratis og åpne for publikum i perioden juni til ut august.
På grunn av smittevernhensyn og begrensete plasser må du bestille tid til tre av de fem prosjektene, se detaljer på nettsiden.

Touch Me Not

Bilde av kunstner ved skulpturen Touch Me Not

Foto: Ana Dunjić

Kunstverket som markerte startskuddet for Prosjekt 2021 den 11. juni er skulpturen Touch Me Not av Ana Dunjić.
Skulpturen står ved den historisk symbolske Olavskilden på Marinen. Den syntetiske lukten fra kuben inviterer deg til å undersøke og overveie: Kan man vaske seg med den? Hvorfor heter den Touch Me Not? Å observere forfall er en sentral del av dette arbeidet. Materialet skulpturen er laget av står for forgjengelighet og forbruk. Været vil tære på den. Noen kommer helt sikkert til å bryte reglene. Deres våte fingre vil glatte ut kuben og etter hvert viske ut de skarpe kantene.

Skulpturen vil til slutt formes av alle de komplekse hendelsene som har skjedd i løpet av dens levetid, og som vil sette sine avtrykk på skulpturens overflate.

Hundefolket

Tegning fra Hundefolket av Anne Helga Henning.

Bild efra Hundefolket.

Fra Hundefolket helgen 26. og 27. juni. Foto: Per Stian Monsås/NTNU.

Hundefolket av Anna Helga Henning og Pål Bøyesen er et kunstprosjekt der hundeeiere kan bli tegnet sammen med hunden eller hundene sine, på et podium på Marinen, i nærheten av skulpturen Touch Me Not.
I løpet av koronatiden har stadig flere anskaffet seg hund og hunder har fått mer nærhet enn tidligere, med hjemmekontor og begrensninger i vanlig sosialt liv. I Hundefolket blir relasjonen mellom menneske og hund feiret og synliggjort – også for andre mennesker (og hunder) som besøker parken.

Den første gjennomføringen fant sted i helga, og neste mulighet for å bli tegnet med hund er to helger i august, 7 og 8. og 20. og 21.

Vi har hatt over 20 treff med hunder og folk. Hver portrettering, med unntak av noen få der det var flere enn to mennesker i tillegg til hund har vært satt til 15 minutter, veldig kort tid, med andre ord, forteller kunstner Anna Helga Henning, som syns at slike raske live-tegninger sin egen sjarm, der alle «feil» vises.

Helga og mannen Pål tegner samtidig slik at de som tegnes får to tegnede versjoner av seg selv. Kunstnerne mener at Hundefolket handler om mye mer enn tegning.

Å treffe alle disse særegne hundene og folkene, relasjonene de har, historiene som har blitt delt, samtalene vi har hatt, byrommet, parken, elva, Trondhjem.. Vi gjør det samme to helger i august, og gleder oss, sier Anna Helga Henning.

Billetter til Hundefolket vil bli lagt ut på Facebook to uker før hver helg.

 

Vesper

Arkeologiske utgravninger ved Klementskirken. Foto: NIKU/ fotograf Anna K. Wändahl.

Anna Ida Pezzot

Anna Ida Pezzot Foto: Per Stian Monsås/NTNU.

Vesper av Anna Ida Pezzot er et korverk som er komponert i anledning Prosjekt 2021, som kan oppleves i Klemenskirken i perioden 14. – 20. juli.

Vesper fremføres av fire sangere og stykket er inspirert av koret i antikkens greske teater: Koret opptrer som en kollektiv, unison stemme og kommenterer de dramatiske hendelsene som har funnet sted siden begynnelsen av den globale helsekrisen. Sangen uttrykker noen av de følelsene og innsiktene som pandemien har fått frem i oss, både som enkeltmennesker og som art. Vi ønsker endring, og det utfordrende forholdet mellom mennesket og naturen står i sentrum.

Det er alltid usikkert hva fremtiden vil bringe. Men kan det hende at krisen også skaper en drivkraft for endring?

Finn billetter til VesperFacebook. 

Viral Viral

Fra Viral Viral

Fra Viral Viral. Foto: Mina Paasche.

Qianhui Qian

Qianhui Qian Foto: Per Stian Monsås/ NTNU.

Qianhui Qian’s Viral Viral består av to filmer som skal vises i Planetariet, Vitensenteret 16. og 30. juli og 13. august. Filmens første del er laget tidlig i 2020, før pandemien ble noe vi alle forholdt oss til, og den andre delen er laget i vår.

Viral Viral tematiserer hvem vi er som mennesker i en global krise, og hvilke effekter pandemien har hatt. Tiden før koronapandemien kan fremstå som et uoppnåelig håp, en utopi som vi alle var en del av, men som vi nå har mistet. Den andre delen av filmen handler om hvordan vi i hverdagen forholder oss til og tilpasser livet vårt ut fra koronapandemien.

Visningen i Planetariet, under kuppelen med en 360 graders digital kino, blir en slags motsetning til det tradisjonelle teateret. Viral Viral vil kunne gi publikum muligheten til en nærgående opplevelse av hvordan verden ble under pandemien – sett gjennom en kunstners blikk, en kinesisk statsborger i sentrum av begivenhetene.

Min erfaring i den første fasen av pandemien var at de fleste var likegyldige til den, som om den var noe de betraktet som en film på kino. Fordi det var en katastrofe som skjedde i Kina, som var veldig langt unna. Men gradvis klatret katastrofen ut av filmlerretet og kom så nært på at hver og en av oss kunne bli smittet, når som helst, sier kunstner Qianhui Qian.

Jeg håper at visningen av filmene i Planetariet kan vekke en følelse av empati hos publikum, slik at de får en fornemmelse av noen av mine følelser i denne pandemien.

Finn billetter til Viral ViralFacebook.

Nidelven 2021

Tobias Liljedahl (selvportrett).

Nidelven 2021 av Tobias Liljedahl er det siste kunstprosjektet i Prosjekt 2021 og kan oppleves i perioden 14. – 30 august, på ulike steder rundt Nidelva. Tobias Liljedahl inviterer deg til å utforske Nidelva gjennom blant annet skulpturer, forskjellig digitalt innhold og guidete turer.

Følg med på Facebook for detaljer nærmere åpning.