I konkurranse med 1 100 søkere kapret NTNU-studenter 10 av 30 av Statsbyggs «Summer Internship». Årets studenter fra NTNU studerer arkitektur, bygg- og miljøteknikk, energi og miljø, industriell økonomi, ingeniørvitenskap og IKT. 

10 NTNU-studenter er avbildet utenfor et bygg med mange glassvegger. De ser rett inn i kameraet. Foto.

Disse studentene kom gjennom nåløyet og sikret seg sommerjobb hos Statsbygg.
F.v. Aschmirthan Sivaranjan, Agnes Ockernahl, Espen Kolberg Grødem, Aksel Ånestad, Carina Louvise Forsmo, Ingvild Høgdhal Mysen, Amalie Berge Holm, Shasmin Jeyakanthan, Kaja Grotnes Edvardsen og Henrik Jebsen Milde. Foto: Statsbygg/ Kristin Dahle Laugerud.

Tekst og foto: Kristin Dahle Laugerud, Statsbygg

Studenter fra NTNU er attraktive kandidater for Summer Internship (sommerjobber som er relevant for utdanningen, red. anm.), og det er mange av studieretningene som er relevante for en jobb i Statsbygg.

NTNU-studentene vektlegger Statsbyggs fokus på digitalisering og bærekraft som en viktig faktor for at de søkte jobb der.

– Jeg fikk inntrykk av at Statsbygg hadde fokus på digitalisering og bærekraft, og at det derfor ville passe for meg. Ikke minst ville jeg lære mer om byggebransjen. Internshipet er godt etablert, og i tillegg er det positivt at man jobber sammen med 30 andre interns (praktikanter red.anm.).  Dette gir et godt sosialt miljø, forteller Agnes Ockernahl (25).

– NTNU-studenter er viktige for oss.
Mathilde Skarheim Bjørnsen, HR-rådgiver i Statsbygg

HR-rådgiver i Statsbygg, Mathilde Skarheim Bjørnsen, sier at det i år var rekordmange søkere.

– NTNU-studenter er viktige for oss. I høst har vi vært tilstede på UKA, karrieredagen og BM-dagen (bygg og miljø red.anm.), og flere av våre fagpersoner har holdt gjesteforelesninger på Gløshaugen. Dette er fine anledninger til å treffe studentene, og noen av årets summer interns ble vi først kjent med her.

Givende studier

En gruppe studenter iført gule vester, vernebriller og hjelm er på befaring i Nytt Nasjonalmuseum. Foto.

NTNU-studentene Aschmirthan, Espen og Ingvild på befaring på Nytt Nasjonalmuseum. Foto: Statsbygg/ Kristin Dahle Laugerud

To av de utvalgte NTNU-studentene, Espen Grødem (24) og Agnes Ockernahl (25), studerer ingeniørvitenskap og IKT , og tror studievalget har vært et smart valg for fremtiden.

Da Espen ble tipset om sommerjobben i Statsbygg, så han at det passet godt til sin studieretning.

– Jeg setter pris på fleksibiliteten i studiet. Kombinasjonen av generelle ingeniørfag og IKT gjorde at jeg valgte studiet, og jeg er kjempefornøyd, forteller Espen.

Medstudent Agnes legger til:

– I første- og andreklasse har man grunnleggende emner innenfor ingeniør- og IKT-fag. Etter dette kan man velge retning, og hvor stort fokus man vil ha på for eksempel IKT.

En kvinne og en mann sitter i en sofa. Foto.

Espen og Agnes jobber tett sammen i sommer. I tillegg til å sitte på kontoret, får studentene være med på spennende kurs og befaringer i bygg. Foto: Statsbygg/ Kristin Dahle Laugerud

I sommer jobber Espen i avdeling for utvikling og digitalisering der han ser på hvilke muligheter Statsbygg har ved overgangen til et nytt dataprogram.

– Jeg kartlegger bruk av et dataprogram slik det er nå og hvordan det skal skaleres og effektiviseres – altså hvordan det bør brukes på best mulig måte, forklarer Espen.

Medstudenten Agnes skal se på tverrfaglige prosesser, og lage et verktøy som kan gjøre det enklere og mer brukervennlig å bruke rammeverket.

Begge studentene har fått god nytte av datafagene på studiet, og påpeker at den generelle datakunnskapen har kommet godt til nytte.

Kombinerer psykologi og arkitektur

Arkitektstudenten, Carina Lovise Forsmo (26), tok først et årstudium i psykologi før hun begynte på arkitekturstudiet. Gjennom psykologifag og design og håndverk har Carina fått en god forståelse av hvor mye omgivelsene har å si for menneskers psyke.

Det gjorde at hun ønsket å bruke kreativiteten sin til å bedre folks omgivelser.

– Jeg forstod etterhvert hvilket samfunnsansvar som ligger hos arkitekter og jeg ønsker aktivt å ta del i debatten om utformingen av våre omgivelser.
Arkitektstudent Carina Lovise Forsmo, NTNU

– Jeg forstod etterhvert hvilket samfunnsansvar som ligger hos arkitekter og jeg ønsker aktivt å ta del i debatten om utformingen av våre omgivelser. Arkitekturlinja på NTNU gir en god innføring i byggetekniske løsninger. Likevel ønsket jeg mer kunnskap om byggeprosessen fra et tverrfaglig ståsted, fra planlegging til ferdigstilling, og dette tror jeg en jobb i Statsbygg kan gi meg. I tillegg liker jeg Statsbyggs miljø- og bærekraftsprofil, samt deres fokus på å ta i bruk allerede eksisterende bygningsmasse i fremtidens utforming, sier Carina.

– Viktig å engasjere seg utenfor studiene

En kvinne studerer en modell av bygninger. Foto.

Shasmin Jeyakanthan (22) jobber med det nye livsvitenskapbygget på Blindern i Oslo. Foto: Statsbygg/ Kristin Dahle Laugerud

Flere av NTNU-studentene har engasjert seg utenfor studiene, og ser fordelen av å ha verv og engasjement på siden. Under et sommerjobbmaraton til BM-dagen (bygg og miljø red.anm.) på NTNU var bygg- og miljøteknikk-studenten, Shasmin Jeyakanthan (22), konferansier.

Les mer om studiet bygg og miljøteknikk på NTNU

Som konferianser fikk hun se mange bedriftspresentasjoner, blant annet Statsbyggs presentasjon.

– Det virket som det var så mye mer enn bare en kontorjobb, og at det skjedde mye sosialt.

Dette stemmer godt overens med inntrykket hun har fått som «summer intern» i årets «Summer Internship».

– Bare denne uken skal vi ha tre sosiale sammenkomster, sier Shasmin.

I sommer jobber hun med det nye livsvitenskapsbygget på Blindern, og ser på hvordan samspillet kan effektiviseres med LEAN-metodikk (produksjonsmetodikk for varer og tjenester red.anm.). I samarbeid med en «intern» fra et annet universitet, har de fått lov til å spisse oppgaven de selv skal jobbe med i sommer.

Før og under UKA i 2019 jobbet Agnes tett med Statsbygg i en periode på et halvt år. På den tiden fikk hun et godt innblikk i virksomheten, og syntes det virket veldig spennende.

– Jeg fikk inntrykk av at de hadde fokus på digitalisering og at en sommer hos Statsbygg derfor ville passe meg, samt at jeg ville lære mer om byggebransjen.

I tillegg forteller Kaja Grotnes Edvardsen (22) at hun tror det er viktig engasjere seg i noe mer enn bare skole, og at dette kan være et fortrinn når man skal søke jobb. Hun har selv vært med på indøk-revyen og jobbet i PR-gruppen.

Lærer mye nytt hos Statsbygg

Flere av NTNU-studentene påpeker at kunnskapen de har tilegnet seg gjennom studiene ligger som en generell kompetanse, men at de må lære seg mye nytt i Statsbygg.

Shasmin forteller at det er spesifikke fag som er veldig relevant til den oppgaven hun jobber med i sommer, som blant annet faget Prosjektbasert produksjon som er et LEAN-basert emne.

– På NTNU blir man kastet ut i det. Det er nytt pensum hver uke, så man må lære raskt. Det i seg selv har gjort meg godt forberedt på denne jobben, sier Shasmin.

Sommerjobb hos Statsbygg

Er du interessert i en sommerjobb hos Statsbygg?

Les mer om Summer Internship hos Statsbygg

Registrer deg for å få varsel om utlysningene for sommeren 2021