Vel inne i andre eksamensuke har over 18 000 studenter gjennomført digital hjemmeeksamen i Inspera Assessment. Nicoline Maahr Hansen, som studerer Økonomi, bærekraft og ledelse ved NTNU i Gjøvik, har opplevd årets eksamener som betydelig annerledes.

Fra 4. mai har det blitt gjennomført over 1500 eksamener daglig. Mange var spente på den første store stresstesten, da hele 3000 studenter leverte sin eksamen i Inspera-systemet tirsdag denne uken.

Også ved denne milepælen gikk det tilsynelatende smidig. Få henvendelser til brukerstøtteapparatet og fra fagmiljøene tyder på en rolig og bra start på eksamensvåren.

Likevel vet vi at denne eksamensvåren er ekstra krevende for faglærere og studenter.

Stor overgang for studenter

– Det har vært en stor overgang til digital eksamen. Det tror jeg det har vært både for studenter og faglærere, sier Nicoline etter å ha gjennomført sin tredje digitale eksamen dette semesteret.

Hun studerer Økonomi, bærekraft og ledelse ved NTNU i Gjøvik, og er en av flere tusen studenter som har gjennomført en helt ny eksamensform – hjemme fra spisebordet.

– Jeg satt hjemme i den ene enden av spisebordet med samboeren min i den andre enden. Alle relevante bøker og nettsider var klare på forhånd med masse kaffe ved siden av PC’en. Heldigvis valgte hunden vår å sove under hele eksamenstiden. Det ble mye godteri på ham etterpå, forteller hun.

«Betydelig annerledes»

Jente med hund leser til eksamen.

Hunden til Nicoline, Rambo, har vært lydig mens hun og samboeren har hatt eksamen.

Nicoline forteller at hun prøvde å forberede seg så likt som mulig som ved tidligere eksamener, men at det var vanskelig å finne motivasjonen til å studere like nøye som før – særlig ved den første eksamenen hun skulle ha denne våren.

– Siden vi hadde alle hjelpemidler tilgjengelig, fokuserte jeg mer på å finne ut hvordan jeg kunne finne fram til det jeg tenkte kunne være relevant i bøkene og i andre tekster. Etter den første eksamenen fikk jeg imidlertid «blod på tann» til å lese mer nøye gjennom og å gjøre relevante oppgaver, for da hadde jeg en bedre forståelse av hvordan digitale hjemmeeksamener fungerer.

Selve gjennomføringen av eksamenene beskriver økonomistudenten som «betydelig annerledes».

– Vanligvis er jeg en av de irriterende folkene som forlater eksamenslokalet tidlig. Ved de tre eksamenene jeg har hatt til nå har jeg i stedet opplevd å ha utrolig dårlig tid, og at fire timer ikke har vært tilstrekkelig.

Bruker tid på praktiske gjøremål

Tidsbruken er noe av det studenten har opplevd som den største utfordringen ved helomvending av eksamen, spesielt med tanke på at det må brukes tid på noen praktiske gjøremål.

– Det er vanskelig å regne ut hvor lang tid du trenger til å fikse alt det som skal ordnes for å kunne levere en PDF-fil uten forfatterinfo. For min del har jeg vært veldig nøye på å få levert i tide, så på to av eksamenene har jeg vært litt tidlig ute og dermed mistet tid jeg kunne brukt til selve oppgaven.

– Om det blir digitale eksamener neste år, bør det lages en Inspera-mal som vi studenter kan bruke til størstedelen av eksamen, foreslår hun.

Roser faglærere og administrasjonen

Nicoline er fornøyd med at eksamenene har vært både relevante og faglig utfordrende. Og hun roser både forelesere, fagansvarlige og administrasjonen for jobben de har gjort dette semesteret.

– De har vært eksepsjonelle til å informere og hjelpe oss så mye de kan. Faglærerne gjør en utrolig bra jobb for å prøve å gjøre oss komfortable med den nye eksamensformen. Dette er jo like nytt for dem, akkurat som det er for oss. Vi står i denne situasjonen sammen, og det har jeg uten tvil kjent på.

Hjelp under eksamen?

For spørsmål/brukerstøtte i forkant av eksamen, kontakt Orakeltjenesten via NTNU Hjelp eller på telefon 73 59 15 00.

For umiddelbar hjelp under en pågående eksamen, er det opprettet egne “nødnumre” for både hjemmeeksamen og digital muntlig eksamen. Akuttnumrene skal kun brukes ved behov for brukerstøtte i forbindelse med en pågående eller nylig avsluttet eksamen. Numrene vil kun være bemannet i tidsrom med pågående eksamener i perioden 4. mai – 6. juni.

Umiddelbar hjelp hjemmeeksamen: 73 59 16 00

Umiddelbar hjelp muntlig eksamen: 73 59 17 00

Se også nettside om eksamen for mer informasjon for NTNU-studenter

Video om digital eksamen