Bedriftsetablering, bærekraft i finansnæringen og grønn turisme er blant temaene for årets summership-studenter i TEFT-laben. Det var stor stemning og imponerte veildere når de gjorde sine midtveispresentasjoner nylig.

I samarbeid med Sparebanken Møre er en gruppe masterstudenter ansatt i TEFT-lab summership. Her får de mulighet til å jobbe tverrfaglig, selvstendig og i team, fordelt på fem prosjekter. Førsteamanuensis Kjersti Kjos Longva er ansvarlig for opplegget, og hun forteller at det er høyt nivå på studentene og svært god fremdrift i prosjektene.

Fem temaer

– Med oss i år er studenter fra NTNU i Ålesund og Trondheim, NHH i Bergen og Høgskolen i Molde. Både Sparebanken Møre og NTNU får ny innsikt fra dyktige og motiverte studenter på fagområder som er viktige for videre utvikling.

De fem temaene det jobbes med er Bærekraft i finansnæringen, Etablere bedrift – veien dit, Datakilder – mulighetsbilde og effekt, Innopraksis og Grønn kai. De to sistnevnte er forskningsprosjekter ved NTNU hvor studentene bidrar med en avgrenset oppgave. De andre prosjektene foregår i samarbeid med Sparebanken Møre.

Praksis i bedrift

Innopraksis er det Kamilla Vågen og Elise Sæther som står for, og de har intervjuet bedrifter som skal ta imot studenter i praksis, og sett på hvordan dette kan forberedes.

– Studenter fra økonomisk- administrative fag har tradisjonelt ikke hatt praksis, men dette skal man nå begynne med på NTNU. Ved å ha praksis i bedrifter vil det de lærer bli mer aktuelt, og åpne opp for flere perspektiver.

Rådgvining for bank

I prosjektet om etablering av bedrifter, har Marte Skarbø og Lena Førde tatt kontakt med en lang rekke gründere og blant annet spurt dem om valg rundt banktjenester da de var nyetablert. Her har de gjort funn som er svært interessant for banken å vite om, blant annet at de fleste velger sin privatbank og er lite obs på pris når de starter kundeforhold som bedrift.

– Det har vært tett kommunikasjon mellom studenter og veiledere i banken her. Vi er imponerte over innsatsen og kompetansen til masterstudentene, og her er mye konkrete ting vi i banken kan ta tak i og jobbe videre med, sier Tove Bjørkavåg fra Sparebanken Møre.

Grønn kai

I prosjektet «grønn kai» skal Tim Levihn og Aksel Devold bidra til å finne lønnsomhet for nye kaianleggi Geirangerfjorden når cruisetrafikken blir utslippsfri fra 2026.

– Vi har laget en modell for mulige inntekter og utgifter i årene fremover, som Stranda kommune og investorer kan bruke til å se på lønnsomhet i prosjektet.

Det skal etableres kaianlegg utenfor Geirangerfjorden og verdensarvområdet for å få cruisepassasjerer over i utslippsfrie fartøy. Tim og Aksel ser på økonomien i prosjektet, men de inngår i prosjektet Grønn Kai og har en rekke ingeniørstudenter med på laget som også har sommerjobb ved NTNU.

– Vi vil gjerne bidra til å gjøre Geiranger til en enda flottere destinasjon i fremtiden, med mer miljøvennlig turisme, sier professor Øivind Strand.

Velfortjent sommerpause

Studentene fikk beskjed om at de nå har lagt lista skyhøyt, og både Sparebanken Møre og NTNU har nå svært store forventninger til sluttpresentasjonene om noen uker. Først blir det en velfortjent treukers ferie for hele gruppa.