For fjerde år på rad deler NTNU ut litteraturpris. I år står lokal faglitteratur på agendaen.

Lørdag 31. oktober går Sakprosafestivalen av stabelen på Litteraturhuset i Trondheim. I tillegg til flere forfatterbesøk, huser festivalen utdelingen av NTNUs litteraturpris. Den årlige prisen veksler mellom sakprosa og skjønnlitteratur. I 2020 har prisen som formål å anerkjenne norskspråklig faglitteratur som formidler forskning til et allment publikum.

Vurderingskriteriene går på verkets kvalitet, med stor vekt på originalitet og individuelt særpreg. Prisen har sterke røtter i Trøndelag, og ønsker å utvikle litterær virksomhet i regionen. Denne våren inviterte prisens samarbeidspartnere, NTNU, Litteraturhuset i Trondheim og Norsk Forfattersentrum Midt-Norge, publikum til å komme med forslag.

En jury, ledet av Ellen Andenæs fra Institutt for språk og litteratur, og har siden vurdert publikums forslag. I en e-post skriver Andenæs at:

– Arbeidet i juryen har vært inspirerende, tidkrevende, utfordrende – og først og fremst skikkelig interessant. […] Privilegiet er å få lese gode bøker om tema jeg visste fint lite om – periodesystemet, for eksempel.

Av de 25 vurderte bøkene, har de nå kommet fram til fem nominerte verk:

Forsidene av de nominerte bøkene til NTNUs litteraturpris 2020. Grafikk.

• Ingrid Grønli Åm: Hjelp, vi er i EU! Den franske venstresidas uløste dilemma
  • Unni Eikeseth: Jakten på stedsansen. Hvordan Edvard Moser og May-Britt Moser løste en av vitenskapens store gåter
  • Unni Eikeseth og Annette Lykknes: Periodesystemet. Fra alkymi til kjernekjemi
  • Erik Stensvik: Bondevett. En personlig historie om livet på landet — og avfolkinga av norske bygder
  • Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin: Bygården. Historier om drømmer, virkelighet og norsk boligpolitikk

Stor variasjon blant de nominerte

Spennet mellom de nominerte verkene er stort, både faglig og tematisk. Grønli Åm forteller om maktkamper og historiske utviklinger i fransk politikk på en lettbeint måte. Folkvord og Olguin holder seg til samtiden i sin sosiologiske formidling av livet i bygårdene på Torshov i Oslo.

Eikeseth, som er nominert med to bøker, skildrer på sin side NTNUs fremste vitenskapelige eventyr om Moser-parets vei til nobelprisen og jakten på stedsansen. I hennes samarbeid med Lykknes er det periodesystemet som står for tur, og da i form av en historisk reise gjennom menneskets forståelse av grunnstoffene rundt oss. Til slutt tar Stenvik oss med på landbrukspolitisk refleksjon om større miljøspørsmål, basert på egen livserfaring fra gårdsdrift.

De nominerte forfatterne har også variert bakgrunn. Eikeseth og Lykknes er ansatt ved institutt for lærerutdanning ved NTNU. Grønli Åm er journalist med filosofiutdannelse, mens Stensvik er utdannet veterinær og har vært bonde i flere tiår. Samboerne Olguin og Folkvord er henholdsvis frilansfotograf og sosiolog ansatt i YS.

Andenæs formidler også stor entusiasme rundt mangfoldet blant de nominerte.

– Bøkene vi har lest, er så veldig forskjellige i både innhold og form. Det ser man jo også på kortlista, som rommer boligpolitikk og kjemi, hjerneforskning og fransk venstreside, fraflytting, stedsans og bondevett.