Det har vært jobbet med slangeroboter i mer enn 30 år, men det store gjennombruddet kom med kybernetikk-professor Kristin Ytterstad Pettersen og hennes kolleger på NTNU. Nå tildeles hun Bode-prisen for sin banebrytende forskning, den aller gjeveste internasjonale prisen innen dette fagfeltet.

Kristin Ytterstad Pettersen står på en scene ved siden av en slangerobot. Foto.

Bildetekst: – Slangeroboter er veldig biomotivert. Vi tar det beste fra naturen og kombinerer med det beste fra teknologien, sier Kristin Ytterstad Pettersen som mottok Bode-prisen torsdag kveld. Bildet er tatt under foredraget som hun holdt på The Big Challenge i sommer. Foto: Per Henning/NTNU

Av: Kjersti Lunden Nilsen, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk

Den høythengende Bode-prisen omtales av hennes kolleger som «det nærmeste du kommer Nobel-prisen i kybernetikk».

Asgeir J. Sørensen, direktør for AMOS – Senter for fremragende forskning på autonome marine operasjoner, har fulgt Kristin Y. Pettersen siden studiedagene, og mer operativt samarbeid de siste 15 årene.

– Det er kun kandidater med internasjonale gjennombrudd i fagområdet som kvalifiserer til denne prisen. At dette i tillegg skjer på et område med enorm konkurranse mellom store nasjoner, er intet mindre enn fantastisk, sier Sørensen, som selv har bakgrunn fra kybernetikken.

Han er utrolig stolt av sin kollega som mottar prisen som første norske forsker noensinne.

English version: «The closest you get to a Nobel-prize within the field of Engineering Cybernetics»

Robot som er mest mulig lik en biologisk slange

I flere år har forskerteamet ved NTNU jobbet med å utvikle en undervannsrobot som er fleksibel og slank nok til å kunne utføre kompliserte operasjoner, mest mulig likt en biologisk havslange. Resultatet er en slangerobot som kan endre kroppsfasong fordi den har motoriserte ledd langs kroppen.

– Den kan derfor gjennomføre et stort spekter av inspeksjoner og undersøkelser under vann, der vi før ikke har hatt teknologi til å komme til. I tillegg til å observere kan den også gripe etter ting, som en operativ undervannsdrone, forteller den engasjerte prisvinneren.

Krisen Ytterstad Pettesen med slangeroboten dandert rundt halsen.

Krisen Ytterstad Pettesen med slangeroboten. Foto: Ronny Manuel Danielsen

Selv er Pettersen både ydmyk og overrasket over å motta prisen.

– Det er kun pionerene innen fagfeltet som har fått denne prisen før, så det gjør meg veldig ydmyk å havne der. Det har ikke vært på radaren min en gang, så jeg ble veldig overrasket, forteller hun.

Pettersen er altså den første norske forsker som får Bode-prisen. Hun den andre kvinnen i verden som får utmerkelsen, og bekrefter at fagfeltet fortsatt er ganske mannsdominert.

– Det er heldigvis mye som har skjedd innen vårt fagfelt siden jeg begynte for snart tredve år siden, og det er veldig inspirerende å se den økende interessen for kybernetikk og robotikk, understreker hun.

Selv om det kun er hun som mottar prisen, understreker hun at dette er en pris til hele fagmiljøet.

– Det er ikke mulig å få til så store prosjekter på egenhånd. Så det er jeg som representant for hele det unike forskningsmiljøet på NTNU som mottar denne prisen, avslutter Pettersen.

Hun er en av de sentrale forskerne i AMOS, og er prosjektleder for gruppen som forsker på marine robotplattformer. Hun er også professor II ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Setter Norge på kartet internasjonalt

– Dette er kanskje den største internasjonale faglige og vitenskapelige anerkjennelsen man kan få innen fagområdet Control Engineering – et stort og viktig område innen IKT. At Kristin og NTNU mottar dette på et generisk område er enestående og viser hvilken fremragende forsker hun er, sier Asgeir Sørensen ved AMOS.

Kristin Ytterstad Pettersen er også gründer der hun sammen med forskningsgruppen sin har løftet ut forskningsresultater til selskapsetableringen Eelume.

– Dette er også en stor anerkjennelse til Institutt for teknisk kybernetikk og NTNU AMOS. Det setter NTNU på kartet internasjonalt, sier instituttleder Morten Breivik ved NTNUs Institutt for teknisk kybernetikk.

Han understreker samtidig at Sintef har vært en viktig samarbeidspartner i den generiske utviklingen av slangeroboter over flere år, spesielt i forbindelse med de tidlige prototypene som ble utviklet.

– Arbeidet som har ledet frem til denne prisen inneholder alt fra prototyping, modellering, analyse og simulering til styring, eksperimentell verifikasjon og kommersialisering – i over 15 år med fokusert og systematisk forskning. Dette er helt i tråd med NTNUs visjon om «Kunnskap for en bedre verden», det vil si at kunnskapen bringes ut i verden i form av bedre og mer bærekraftige produkter og tjenester, sier Breivik.

Verdens største teknologiforening

Prisen har fått navn etter Hendrik W. Bode, er en av grunnleggerne av kybernetikken.

Bode-prisen deles ut av The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) som er verdens største forening for teknologer, med over 400 000 medlemmer.

Prisen blir tildelt til én forsker i året, og tildelingen blir offentliggjort på IEEE CSS’s største konferanse IEEE Conference on Decision and Control, som i år er i Nice. Prisen inkluderer at mottakeren holder «the Bode Lecture» på neste års konferanse, som vil være i Sør-Korea desember 2020.

• Foredraget som Kristin Y. Pettersen holdt under vitenskapsfestivalen The Big Challenge er tilgjengelig på NRK.no: Snake robots exploring the oceans

• Gemini.no: Slangerobot klar for vaktmesterjobb i havdypet

• Artikkel i Teknisk Ukeblad: Hun har utviklet slangeroboter og jobber med å lukeparkere skip

Dette skriver presidenten for IEEE CSS, Robert Bitmead:

Kristin Y. Pettersen og Robert Bitmead i forkant av offentliggjøringen av prisen.

Kristin Y. Pettersen og Robert Bitmead i forkant av offentliggjøringen av prisen.

«The basis for judgment is «the technical merit of distinguished contribution to control science or engineering.» The awardee is selected by the CSS President after consultation with senior figures in the field. This small-group selection process is designed to identify an individual whose contributions have true depth, breadth and significance.

In Kristin Y. Pettersen’s case, the technical contribution has extended from fundamental theory through implementation, application and commercialization, which describes a broad arc of achievements and impact in the science, engineering and technology of control systems. CSS is very proud to count her as one of our own.»