To sterke tradisjoner i Norge er å fyre i peisen, og ha ekte juletre i stua. Men det er viktig å ikke kombinere disse to tradisjonene.

Når jula er over og juletreet skal ut, så betyr det ut og ikke inn i vedovnen. Den klare oppfordringen kommer fra vedfyringsforskerne på SINTEF. Og årsaken til det er at barnålene kan skape problemer hvis du brenner greinene på treet.

Nåler fra bartrær er vanligvis dekket med et lag voks og har et innvendig nettverk av kanaler som er fylt med kvae/harpiks. Både kvae og harpiks er bestanddeler som tar fyr og brenner meget lett. I tillegg har nålene et høyt innhold av nitrogen. Ved forbrenning kan det dermed dannes flere ekstremt giftige, kvelende, irriterende og etsende gasskomponenter.

Fyller du ovnen med granbar, vil det umiddelbart flamme opp. Spesielt greiner fra juletrær som har stått og tørket i en god og varm stue gjennom hele julen. I verste tilfelle, vil den ekstreme varmen føre til pipebrann.

Selve stammen på treet kan selvfølgelig brennes hvis du skjærer av greiene. Hvis stammen fremdeles er fuktig, enten at treet er nylig hogd eller fra vanning gjennom jula, bør du sette det til tørk før du brenner den.

Opprinnelig publisert på NTNUs www.gemini.no – gå til original artikkel.