Da korona stengte universitetet ble det litt for stille for arkitektstudent Aksel Ludvigsen. Han ville bidra i kampen mot viruset, og har til nå produsert over 1000 smittevernvisirer til sykehus i hele landet.

Til sammen femten 3D-printere summer og går i laserverkstedet til Fakultet for arkitektur og design på Gløshaugen. Aksel er den eneste som har spesialtillatelse til  å oppholde seg der, og som holder det hele i gang. Døgnet rundt.

– Når alle printerne går slik de skal på dagtid, kan vi produsere rundt 100 visirholdere. Dette tar 14 timer. Jeg sitter stort sett her og jobber mens printerne produserer. På kveldstid kan jeg følge med produksjonen via kamera. Klokka tolv er jeg tilbake for å sette i gang en ny runde. Heldigvis bor jeg bare et steinkast unna, smiler Aksel. Han har holdt det gående i en måned nå. Og behovet for smittevernutstyr er fremdeles stort.

Fikk låne NTNUs 3D-printere

Som aktiv i skapermiljøet MAKE NTNU, en studentorganisasjon som drifter et verksted med ulike maskiner og utstyr til bruk for kreative og iderike studenter, visste han at det fantes 3D-printere tilgjengelig. Som nå stod og støvet ned på et tomt campus.

3D-printerne på arkitekturverkstedet.

3D-printerne går også på natta. Aksel overvåker dem hjemmefra via kamera. Foto: Shantala Marie Ødegården.

– Det ble for teit å ikke bidra. Jeg kom fram til at jeg hadde tid, og fikk låne printere både fra MAKE NTNU, studentprosjektet Hackerspace NTNU ved Institutt for datateknologi og informatikk, linjeforeningen Elektras verksted. I tillegg bruker jeg jeg også min egen, forteller Aksel.

Nitten meter strikk

Det er et stort apparat som bidrar i prosessen med blant annet produksjon, fremskaffing av materiell, lokaler, montering av visirene, distribusjon og innsamling av midler. Sambyggingssentralen i Oslo har et helt monteringslag som tar imot deler fra blant annet NTNU. Alt skjer på dugnad av en mengde frivillige.

– Det kom innom ei her med nitten meter strikk til visirene. Hun hadde trålet butikker i byen, sier Aksel. Posten donerer pakker til utsending av visirene, frivillige monterer dem, overhead-ark er samlet inn og donert fra både NTNU og andre. Diverse andre bedrifter gir avslag på, -og donerer utstyr.

Godt organisert

Det frivillige arbeidet er organisert av Makers mot Covid-19, et frivillig nettverk som organiserer produksjon, distribusjon og pengeinnsamling til 3D-print av smittevernutstyr. Her kan sykehus, tannleger, legekontor og andre i helsevesenet bestille og melde inn behov for smittevern. Helt gratis. Nettverket har til nå levert over 35 000 enheter, ved hjelp av over 3 500 frivillige.

– Det er mye dugnadsvilje og mange ildsjeler som vil bidra rundt omkring, påpeker Aksel.

Aksel med visiret på.

Arkitektstudent Aksel Ludvigsen med egenprintet smittevernvisir. Foto: Jörg Siegfried Schauer.

Nå håper han å komme i gang med å produsere såkalte øreavlastere til munnbind. Strikken som fester munnbindet rundt ørene lager gnagsår etter dagevis med omtrent konstant bruk.

– Arkitektverkstedet vårt har laserkuttere, som vi ønsker å bruke til dette. Det vil øke kapasiteten vår betraktelig, understreker Aksel.

Aksel plukker opp en prototyp øreavlaster der det er printet «stå på» i skummet som beskytter mot gnagsår. Et liten oppmuntring til viktige folk i førstelinja. Som gir tydelige tilbakemeldinger på at den frivillige innsatsen er høyt verdsatt gjennom bilder og meldinger på nettverkets instagramkonto.

God hjelp fra fakultetet

– Fakultetet, og Peter Roze og Jörg Schauer som driver verkstedet har vært fantastisk behjelpelig med å legge til rette for at vi kan holde på med dette, skryter Aksel.

– Peter og Jörg finner løsninger på alt, og avser både lokaler og tid til oss. Andre ansatte, blant annet veilederen min har saumfart lager for å grave fram overheadark til visirene, fortsetter han.

De som vil, støtter initiativet på Spleis.

Men resten av utdanningen venter, livet venter. Snart står masteroppgaven for tur, og arkitektstudenten Aksel og de andre frivillige skal etter hvert tilbake til det de egentlig driver med.