REALiTETEN

Modningsprosessen

– sivilingeniørens utfordringer

En spennende jobb innenfor olje og gass.
Hva i alle dager gjør en sivilingeniør i industriell kjemi og bioteknologi, tenkte Ida. I samme øyeblikk slapp hun utdanningssøknaden til bunns i postkassen, og modningsprosessen begynte.

– Jeg hadde ikke peiling på hva studiet egentlig gikk ut på. Men jeg var glad i matte, sier Ida Vassmo Andersen. I dag har hun en spennende jobb innenfor olje og gass, og er glad for at hun valgte som hun gjorde.

– Jeg fant raskt ut at det lå mange muligheter i utdannelsen. Med denne utdannelsen kan jeg for eksempel velge å spesialisere meg innenfor et fagfelt, eller velge en karriere innenfor ledelse og administrasjon.

Under studiene valgte Ida å fordype seg i kjemisk prosessteknologi – og fikk flere jobbtilbud allerede før hun var ferdig med utdannelsen. Ida takket ja til en jobb i Gassco (et firma som bringer norsk gass til Europa). Hun er fremdeles i Gassco, men har byttet stilling internt flere ganger og er i dag studieleder for en stor prosjektportefølje.

– Jeg leder arbeidet med å finne hvilke tiltak som skal prioriteres og studeres i oppgraderings- og videreutviklingsarbeidet av gassprosesseringsanlegget på Kårstø.

Men la oss skru klokka tilbake – til en skjelvende Ida som nettopp hadde sluppet søknaden ned i postkassa. – Jeg var ferdig med videregående og visste svært lite om utdanning. Men heldigvis hadde jeg realfagsfordypning.

Ida har alltid vært glad i tall, og det falt naturlig for henne å ta realfagsfordypning på videregående. Og etter hvert kom også interessen for naturfag snikende.
– Det beviser at ting forandrer seg. For meg var naturfag i utgangspunktet ikke det faget jeg likte best, men det ble plutselig veldig artig, sier Ida, som tror det har med modning å gjøre. – Realfag er modningsfag. Du må jobbe litt for å få erfaring, men etter hvert kommer forståelsen. Og når du har fått den, går alt mye lettere, sier Ida.

Medisin eller kjemi? Kjemi eller medisin?
Ida vurderte lenge å søke medisin, men syntes det var skremmende å få «direkte» ansvar for andre menneskers liv. Til slutt bestemte hun seg for å ta kjemi. – I ettertid ser jeg at sivilingeniører har minst like stort ansvar for liv og helse. Tenk om en bro er feilkonstruert eller om prosessanleggene ikke er sikre nok? Eller om medisiner har feil sammensetning? Ansvaret er stort, og i dag spiller sivilingeniører en viktig rolle i alle former for teknologisk utvikling.

Bilde av Ida Vassmo Andersen (29) som er sivilingeniør i industriell kjemi og bioteknologi. Foto: Gassco

Det er mangel på kvalifisert arbeidskraft på ­høyteknologiske områder

Oppgavene er mange og store. Her er noen eksempler:

  • Nyskaping: Hva skal vi leve av når oljen tar slutt? Utvikle ny teknologi for å utnytte alternative energikilder?
  • Klimautfordringer: Utvikling av teknologi for å løse klimaproblemene og begrense globale utslipp av CO2
  • Papirproduksjon: Fra ukeblader til dopapir – hva hadde livet vært uten treforedlingsteknologi?
  • Roboter: Ting skal skje raskt, og effektivisering er viktig. Roboter kan ta overoppgaver med høy risiko og dermed redusere faren for liv og helse.