REALiTETEN

Bobler over

– den biokjemiske kroppen

Det bobler i magen. En merkelig følelse, det kiler litt. Så kommer ubehaget. Kan det være noe du har spist? Hva skjer inne i kroppen når du har mageknip? Sånne ting spekulerte Sina M. Lystvet på før. I dag kan hun forklare det – ved hjelp av biokjemi.

Både det som skjer utenfor og inni oss, har en kjemisk forklaring. Dette interesserer Sina som forteller:
– Vi lærer blant annet om kjemiske sammensetninger i sminke og mat, vi har kjennskap til hvordan forurensing oppstår og kan forhindres. Har du forresten lyst til å vite hvordan Omo Color bevarer fargen på klærne?

– Ja

– I Olabukser er det noe som heter cellulosefiber. Når buksene blir eldre, slites disse fibrene, og det får dem til å se lysere ut. I Omo Color er det noe som kalles cellulase, et enzym som kapper av de små frynsene på fibrene. Dermed ser buksa mørkere ut – som om den bevarer fargen.

Kjemi er et svært bredt fag med mange fordypningsmuligheter. Sina valgte biokjemi som fordypning. Det er et fag som er svært relevant når det gjelder det som fascinerer henne mest: Hvordan menneskekroppen fungerer innvendig.
– For å finne ut hvordan en medisin virker, er vi avhengig av kunnskap om de biokjemiske prosessene i kroppen. Riktig kunnskap kan redde liv. Det finnes svært mange interessante muligheter innenfor medisinen om du har kjemibakgrunn, forteller Sina, som har lyst til å jobbe med medisinsk forskning i framtida. Illustrasjonsbilde/FOTO

Sina har studert kjemi i tre år, og har tilegnet seg kunnskap som aldri blir «gammel», og som kan brukes til alt mulig: Med kjemibakgrunn kan du for eksempel jobbe med olje og energi, næringsmidler, klima- og miljøproblematikk eller i kosmetikkbransjen.
– Det er alltid behov for kjemikere som kan analysere virkestoffer i hudkremer eller sminke. Visste du forresten at det er de kjemiske stoffene som gjør at sminken virker som den gjør?

– Nei...

– Ta for eksempel selvbruningskrem. De kjemiske stoffene som er i kremen, påvirker sukkerkomponentene i huden og gir brunfarge.

– Det virker som om kjemi kan overføres til det meste i hverdagen. Har det betydning for hvordan du lever?

– Ja, det er klart. Kanskje spesielt når det gjelder matprodukter. Jeg har fått en større forståelse for hvordan ­kroppen behandler mat. Jeg foretrekker produkter som inneholder vanlig sukker i stedet for «lettprodukter», for ingen vet faktisk hvor skadelig kunstig sukker er. Antageligvis har utdannelsen gjort meg mer skeptisk til reklamer, og mer trygg på at det naturlige ofte er det beste, sier Sina.

Bilde av Sina M. Lystvet (24) som har en realfagsutdannelse i kjemi, og har spesialisert seg innenfor biokjemi. Foto: Hanne Helgesen

Kjemiker Sina M. Lystvet har alltid likt å blande ting. Nå er hun mest opptatt av hvordan kroppens naturlige miksmaster fungerer...