REALiTETEN

Åpenbaringen

– den fantastiske fysikken

I fysikktimene på videregående fikk Janne Pedersen stille de rareste spørsmålene hun kunne finne på. Dermed åpnet en helt ny verden seg.

– Fysikk handler om hvordan verden vi lever i fungerer, og om de lovene som styrer alt som skjer, sier Janne, som ble så bitt av realfagsbasillen at hun valgte en masterutdanning i faget.

Men det startet altså på videregående.
– I fysikktimene fikk vi stille spørsmål om alt mulig, og hadde ikke læreren svaret med en gang, fant han det til neste time. Det aller beste med disse timene var at jeg fikk lov til å spørre «ja, men hvorfor det», så mye jeg ville. Sånn er det med fysikken – det finnes ingen begrensninger.

I dag er hun snart ferdig med en mastergrad i fysikk ved NTNU, og tar snart steget inn i enda en ny verden: arbeidslivet.
– Jeg klarer ikke å bestemme meg for hva jeg skal jobbe med. Mulighetene er så mange. Fysikk er kunnskap om det mest grunnleggende i verden, og en kan bruke kunnskapen til å løse mange av verdens mest kompliserte problemer.

Janne har allerede smakt på arbeidslivet som fysiker. Hun har hatt to relevante sommerjobber: den ene i selskapet Electromagnetic Geoservices (som leter etter olje ved hjelp av elektromagnetisk stråling), og den andre i StatoilHydro. Her fikk hun jobbe med å forbedre en lekkasjedetektor til et oljerør i Nordsjøen.

– Mange ender opp i store oljeselskaper, andre alternativer er for eksempel jobber i Forsvaret eller innenfor medisinsk forskning: røngten, MR eller stråling tilknyttet kreftbehandling på sykehus eller lignende. Noen velger også å bli lærer. I Norge er behovet for lærere med realfagskompetanse stor, så her ligger det mange jobber på lur, sier Janne.

Janne Pedersen (24) er snart ferdig med en mastergrad i fysikk. Foto: Hanne Helgesen

Men det hele startet på videregående...

– I fysikktimene fikk vi stille spørsmål om alt mulig, og hadde ikke læreren svaret med en gang, fant han det til neste time. Det aller beste med disse timene var at jeg fikk lov til å spørre «ja, men hvorfor det», så mye jeg ville.

Sånn er det med fysikken – det finnes ingen begrensninger

Janne Pedersen

 

Janne Pedersen husker godt et spørsmål fra fysikktimene på videregående:

«Hva skjer om du sitter på en huske ute i verdensrommet?»

Vet du svaret?