REALiTETEN

REALiTETEN, Bioteknologi

– et bioteknologisk lykketreff

Bioteknolog Ingvild Haug startet sin karriere med kreftforskning. Derfra gikk veien til forskning på fiskegelatin. Nå jobber hun blant annet med hudkremer, men det skyldes egentlig et lite uhell...

– Det at jeg ble sivilingeniør, var vel ikke et uhell, men heller en tilfeldighet, sier Ingvild, som skylder på en studievenninne ved Universitetet i Bergen, som absolutt skulle til Trondheim.
– Jeg ble bare med, og fra da av begynte ballen å rulle, smiler hun.

Ingvild startet på sivilingeniørutdanningen industriell kjemi og bioteknologi, og hun spesialiserte seg i bioteknologi. Etter å ha skrevet masteroppgave innenfor kreftforskning, fikk hun tilbud om å ta en ph.d.-utdanning (forskerutdanning) på fiskegelatin.

PhD-oppgaven gikk ut på å utvikle en fiskegelatin som ikke smeltet for raskt.
– Fiskerinæringen ønsket at fiskeavfallet skulle kunne brukes til noe, og det var bakgrunnen for arbeidet. Utfordringen var å mikse en blanding som ikke smeltet i romtemperatur.
– For å sette teori ut i praksis mikset og studerte jeg forskjellige blandinger for å få ønsket resultat. Og en dag blandet jeg feil. Men – feilen ga gode resultater! Ut kom en melkehvit løsning, og den ble opphavet til et helt nytt gelésystem. Som så mange andre oppdagelser i forskning, skjedde også denne ved et uhell...

Kremer og rynker
Før «feilblandingen» inntraff, hadde en avis skrevet om fiskegelatinforskningen. Det resulterte at forskerteamet ble kontaktet av et kosmetikkfirma.

– De lurte på hva vi hadde funnet ut, og ville gjerne ha et møte. Det viste seg at noen av gelésystemene fra «feilblandingen» kunne brukes i hudkrem for å justere tykkelsen, og i tillegg bandt stoffene fra havet vannet i kremen godt. For, rynker og fine linjer skyldes dehydrering av huden, og ved tilførsel av fuktighet blir de mindre synlige. Kremprodusentenes store utfordring er derfor å lage kremer som får huden til å ta opp og holde på fuktigheten.

– Når vi smører på, fordamper mye av vannet i kremen. Derfor tar ikke huden opp alt vannet. Har du kanskje hørt om kremer som inneholder silke, gelatin, alger eller kaviar, spør Ingvild, og forklarer at årsaken er at disse tilsetningsstoffene hjelper huden til å binde vann.

Men ingen hudkremer kan fjerne rynker permanent, smiler hun, og gir et råd på veien: – Noen benytter drastiske metoder som Botox i et forsøk på å fjerne rynker, men dette er heller ingen permanent løsning. Rynker er genetisk betinget, og det er det ikke så mye å gjøre med. Det viktigste en kan gjøre, er å unngå røyking og for mye soling.


Oppskrift

HVORDAN LAGE EN ORDENTLIG HUDKREM?

DU TRENGER:
Delfiafett, vann, hvitt stearinlys, stavmikser

FRAMGANGSMÅTE:

  • Smelt stearinlyset.
  • Bland ingrediensene i en bolle med stavmikseren. Prøv deg fram med hvor mye du putter nedi av de forskjellige ingrediensene.
  • Tilsett eventuelt parfyme om du ønsker det.

Bilde av Ingvild Haug som har en ph.d.-grad (forskerutdanning) i bioteknologi. Foto: Hanne Helgesen

 

Ingvild Haug har vært innom flere spennende realfaglige
forsk ningsfelt, men hadde slett ikke superkarakterer på
videre gående.

– Det er nok studie teknikken som har hjulpet meg så langt.
Jeg har nemlig alltid lest for å lære – og ikke for å pugge til
eksamen, forteller Ingvild.

 

Visste du at ...

- Botox er en dødelig nervegift? Botox produseres fra bakterien Clostridium botulinum som kan vokse frem i blant annet hermetikkbokser. Det er den mest giftige substans som er kjent, og ett milligram ren Botox er nok til å ta livet av én million marsvin. Giften virker på en slik måte at den hemmer muskelbevegelse ved å blokkere kommunikasjonen mellom nerver og muskler, følgene av dette blir at man mister ansiktsmimikk.

 

Visste du at...

- det er liten eller ingen forskjell på billige og dyre hudkremer? Det koster mellom 20 og 40 kroner å produsere en finere hudkrem, inkludert innpakning og alt. Det er så enkelt at du kan lage den selv: Bruk Spenol som base, og tilsett litt konditorfarge og yndlingsparfymen din. Vips, så har du en god krem som lukter godt!