Kald foss på veggen

Observante personer har kanskje merket seg en underlig 2.80 x 2 meter isskulptur som pryder inngangsdøra til Kuldeteknikk. - En gave fra Norsk Kjøleteknisk forening i l985 som har vokst på seg i løpet av årene, opplyses det på instituttet.

I desember blir det høytidelig innvielse av "Fossen".
Foto: Jan Erik Kaarø
Bakgrunnen er nemlig 70-årsdagen til stifter av instituttet, Gustav Lorentzen. I l985 ble Lorentzen skjenket en isskulptur av Norsk Kjøleteknisk forening. Skulpturen skulle utføres av kunstneren Carl Nesjar.
- Det har tatt litt tid, sier seksjonsleder Trygve Eikevik ved Kuldeteknikk, - men nå håper vi å få til en offisiell åpning i løpet av desember før Lorentzen fyller åtti! Det fortelles at dette er den første kunstig frosne skulptur som er laget av Nesjar. Normalt bygger han en stålstruktur som sprøytes med vann. Når det er frost i luften, bygger det seg opp en isskulptur. På NTH-skulpturen er kjølingen bygget inn i selve strukturen med et kuldeanlegg på baksiden.
- Meningen er at vi skal spraye vann på den for å forme skulpturen, forteller Eikevik.
- Men først må det være frost i lufta. Vi holder nå på å lage en dryppbakke under skulpturen som kan ta imot vann som renner av.
Betyr det at hele kunsten havner i bøtta ved tøvær?
- Nei. Ved plussgrader vil det ytterste islaget smelte litt, men fremdeles vil det være et rimlag innerst. Når det går mot sommer og temperaturen beveger seg opp mot 15 - 20 grader, vil nok også dette smelte.

ÅD


Updated 28.02.95, Christian Viken, chrisvik@stud.unit.no