VI REGISTRERER:

¿ At medlemskapet i den såkalte Leuven-klubben de siste årene har lokket mange og tunge NTH-delegasjoner til Belgia. Reisemålet er KU Leuven som har mange kvaliteter - og et eget forskningssenter for malting og ølbrygging.

¿ At HMS-leder Ragnhild Meirik i SINTEF i et intervju med Næringslivets ukeavis 16.juni tar sterkt til orde for at arbeidskolleger bør ta mer på hverandre! Til høsten følger NTHs personalavdeling opp med kurset "Korrekt bruk av sanselighet og berøring i arbeidssituasjonen sett i lys av Arbeidsmiljølovens bestemmelser - en innføring for uerfarne".

¿ At Lowell ikke har sendt inn noe bidrag til NTNUs charterkonkurranse i skuffelse over at førstepremien ikke er en pakketur til Boston og MIT.

¿ At bergenserne definitivt ikke hører til de smålåtne her i landet. I en stort oppslått kronikk i Bergens tidende 19.juni går matematikkprofessor Audun Holme ved UiB inn for at det må opprettes en ny teknologisk utdanningsinstitusjon i Bergen. Navnet skal være "Norges høyteknologiske universitet" og det akademiske nivå skal minst være på høyde med NTH's.

¿ At etter å ha pakket inn den tyske riksdagen skal den bulgarske kunstneren Christos nå, ifølge ryktene, gi seg i kast med å pakke inn NTHs Hovedbygg - i møllpose.

¿ At Frida Flekk representerte Norges landbrukshøgskole på den store messen "Landbruk -95", ifølge et større førsteside-oppslag i internavisa "bladet". Frk. Flekk er en kjælegris som satt under en parasoll utenfor NLHs paviljong på Hellerudsletta.

¿ At selv om NTH-administrasjonen oppløses fra årsskiftet er dens tilholdssted, Hovedbygget, sikret ny jobb - som kulisse. Allerede har Norsk voksenpedagogisk forskningsinstitutt (NVI) i sin årsmelding for 1994 valgt å fotografere alle sine ansatte i Hovedbyggets aula. NVI holder til daglig hus på Tyholt og har ikke et dugg av faglige forbindelser med NTH.

¿ At Gløs i dette nr. setter offisiell norsk internavisrekord. Vi bringer 6 - seks - bilder av vår leder, rektor Emil Spjøtvoll. Alle med slips.


MÅNEDENS SPØRSMÅL:

Finnes det genteknologer som tror på en Gud utenfor reagensrøret?

MÅNEDENS SITAT:

"Myggen og Totto Dahlum har så god teknikk at de kunne gått rett inn på NTH".
Journalist i Fædrelandsvennen og tidligere Start-spiller Svein Mathisen til VG.

C-POST TIL GUDMUND

En av de store fordelene med e-post - 90-årenes samtaleform som uten å rødme omdøper Statens språkråd til sprakrad - er visstnok tempoet. Alt går så mye fortere enn før. I det ene minutt skriver du og sender et brev fra din PC, i det neste minutt får du svar tilbake. Slik lyder IT-sjefenes festtaler. Nylig tok Lowell på seg rollen som forbrukerombud. Via mail sendte han en forespørsel til selveste Sjefen i KUF. Og ganske riktig, i tråd med reklamen kom et svar blippende i retur like etterpå. Det lød slik: "Thank you for your letter to Mr. Gudmund Hernes, Minister of Education, Research and Church Affairs. Unfortunately the Minister cannot attend each message personally. Instead he receives from the Ministry staff a weekly report of recorded letters".

Ei uke! Da når du statsråden fortere ved å sende feiladressert C-post uten frimerke.


FYSIKK PÅ SENTRALBYGG II

På første side i Gløs har vi omtalt en samling av teknologieksempler som nylig er overlevert til statsråd Gudmund Hernes. I det minste en av oppgavene vitner om at teknologihjerner ikke nødvendigvis er så ensporet og fasit-tro som enkelte hevder. Den handler om en NTH-student som var oppe til muntlig eksamen i fysikk. Her ble han bedt om å svare på hvordan man kan måle høyden på Sentralbygg II ved hjelp av et barometer?

Studenten mente å ha funnet svaret da han sa: Gå opp på taket, slipp barometeret ned og ta tiden til det faller til bakken. Ved hjelp av loven om tyngdens akselerasjon kan en så regne ut høyden.

Da sensor ikke var helt fornøyd, prøvde studentene seg med en enklere løsning, og sa: Bind barometeret til en snor og heis det ned til bakken. Etterpå kan en måle snorens lengde.

Dette svaret gjorde sensor merkbart irritert, men likevel fikk studenten nok en sjanse. I sin fortvilelse kom han opp med denne løsningen: Jeg går til vaktmesteren og sier "Fortell meg høyden på Sentralbygg II, så skal du få dette barometeret".

Spørsmålet til Gløs' lesere blir da: Hvilken karakter fikk fysikk-studenten?


MÅNEDENS KRAFTSALVE:

"Tidligere var NTHs Institutt for form og farge et kraftsenter i norsk kunst (jfr. Gruppe 5). Nå er det et innadvendt vepsebol av kameraderi og talentløshet, med skygger inn i TBK (Trøndelag Bildende Kunstnere)".

Kunstner John Rolseth i et debattinnlegg i Adresseavisen 4.mai om fremgangsmåten ved fordelingen av utsmyknings-oppdrag for Trøndelag teaters nybygg.


OM UNDERVISNING

"Den gode underviser skal være litt av en skuespiller, og som den gode skuespiller skal den gode lærer ha respekt for sitt publikum. Ellers kommer de ikke til neste forestilling".

Lektor Per Kongshøj Madsen ved Inst. for Statskundskap, Universitetet i København til "universitetsavisen".


EPILOG

Nedleggelsen av Gløs i sin nåværende form betyr også takk og farvel til denne spalten. I en sådan stund kan vi ikke dy oss for å trekke en historisk parallell til mye omtalte MIT. Det amerikanske eliteuniversitetet innbefatter nemlig også "Lowell Institute School", en institusjon som har tilbudt kveldsundervisning i teknologiske fag helt siden 1903. Mer enn 1.000 studenter får her undervisning hvert år. Men nå sier MIT-ledelsen stopp. Til tross for sterke protester er det vedtatt å legge ned Lowell school fra 1.juli neste år. En av de viktigste årsakene er at driften går med underskudd.

Gløshaugens Lowell har sendt kondolanse-mail til sine amerikanske kolleger. Selv håper han intenst på et liv etter dette, så mye overtid som han ennå ikke har rukket å ta ut!"Alt gikk bra da den nye NTNU-ledelsen landet på Gløshaugen for å overta Hovedbygget. Teknologenes ansikter lyste av ærefrykt helt til den distrè prorektoren skulle ned trappa..."


...men da sier vi det slik Arild. Du tar med ølkassa og Per Kristian ordner potetgullet. Jeg tar med mine beste trikkestallvitser og så møtes vi i høgskoleparken etter møtet. Foto: M. E. Tamorfyse

NTNU-GAVER FOR DEN KRESNE!

Endelig er den her! Kolleksjonen av profilartikler med slagord som sitter. Kjøp i dag og støtt opp under vårt fagrike fellesskap. NTNUs logo er diskret, men godt synlig plassert på alle gjenstander.

NTNU - Alltid venner så lenge Gudmund bestemmer!
(Også kalt Lilletun-platten)
Kr. 990.-

NTNU - Camp'ere kan det ikke bli!
(Joggedress i 7 deler og støvletter med gassfjæring)
Kr. 2990.-

NTNU - Kunsten er å blande alt! Ekte, håndmalt kopi.
Kr. 1990.-


Updated 18.07.95, Christian Viken, chrisvik@stud.unit.no