Kongeparet til NTHs siste årsmøte

NTH går over i historien med flagget til topps og Konge-besøk. Under høgskolens årsmøte 8.juni vil Kong Harald og Dronning Sonja være tilstede for å dele ut "Kongeskipet Norge og ABBs miljøpris".

Det fullstendige programmet for årsmøtet er ennå ikke klart, men fra slottet er det gitt en definitiv bekreftelse på at Kongeparet vil være tilstede. Kong Harald og Dronning Sonja kommer til Trondheim fra Namsos med Kongeskipet Norge om morgenen 8.juni. Om formiddagen vil de delta på årsmøtet og vil trolig også spise lunsj ved NTH. Senere på dagen skal Kongeparet delta på andre arrangement i Trondheim før de reiser fra byen samme kveld.

KONGEN DELER UT PRIS

Den direkte bakgrunn for det celebre besøket er utdelingen av en ny miljøpris som har en spesiell forhistorie knyttet til Kong Olav. I forbindelse med gjenoppbyggingen av Kongeskipet Norge etter brannen ombord i 1985, fikk en rekke leverandører ikke fullt oppgjør på grunn av at verftet gikk konkurs. Kong Olav kompenserte imidlertid tapet hos leverandørene med gavesjekker.
Blant disse firmaene var A/S Norsk Viftefabrikk, som fant at de ville bruke gaven til å opprette en pris for å øke kunnskapene innen VVS-faget. Prisen har blitt delt ut til studenter innen varme, ventilasjon og sanitærteknikk ved Fakultet for maskinteknikk. I år er den imidlertid omgjort til en generell miljøpris som studenter fra hele NTH kan konkurrere om. Prisen er på 50.000 kroner, men beløpet kan deles på to personer. Hedersbevisningen gies for den eller de beste miljørettede hovedoppgaver som blir innlevert ved NTH. Fakultetene har nå frist til 15.april med å nominere kandidater. Det er Fagutvalg for miljøundervisning som plukker ut vinner(ne) som i år altså vil motta sine miljøpriser direkte fra Kongens hånd.

HISTORISK SUS

Kongebesøket vil selvfølgelig bli høydepunktet under historiens siste årsmøte ved Norges tekniske høgskole. De siste årene har det vært litt sviktende oppslutning om dette arrangementet, men 8.juni vil ganske sikkert aulaen i Hovedbygget være fylt til siste sitteplass. Bortsett fra overrekkelsen av miljøprisen, er programmet for dagen ennå ikke helt klart. Tradisjonen tro vil imidlertid musikkinnslagene bli besørget av Trondheim kommunale musikkskole og Trondhjems studentersangforening. Rektor Spjøtvoll vil tale og det vil bli utdelt en rekke priser. Det gjelder blant annet SINTEFs pris for fremragende pedagogisk virksomhet ved NTH og ESSOs pris for dr.ing.-kandidater. Nytt av året er det at det også skal utdeles pris til en ansatt som har utmerket seg innen populærvitenskapelig formidling.

JEK


Historiens niende Kongebesøk
Gjennom NTHs 85 årige historie har representanter for Kongehuset vært på offisielle besøk ved høgskolen minst åtte ganger:


Updated 28.03.95, Christian Viken, chrisvik@stud.unit.no