Liten sak - stor etterspørsel

15.000 gratis kondomer gikk som varmt hvetebrød fra skranken på Studentsamskipnaden i høst. Med Samskipnadens og helsetjenestens logo på papphylsteret rundt, var varen forhåpentligvis lønnsom "business" for alle parter.

Billedtekst: Bare én igjen. Men kontorleder Grethe Kvaale ved Studentsamskipnaden lover at kondom-bollen snart skal være fylt til randen igjen. Foto: Gorm K.Gaare

Hver mandag i flere uker ble en stor gullfiskbolle på skranken ved Studentsamskipnadens kontor i Gamle Kjemi fylt til randen av kondomer. Og hver fredag var den samme bollen vært tom. Også ved studentbyene, på de fleste lærestedene og hos helsetjenesten har det vært mulig å få tak i kondomene.
Overlege Terje Thomassen i Studentsamskipnadens helsetjeneste tror gratis-kondomene kan være med på å forhindre både kjønnsykdommer og aborter blant studentene. Selv om kondomene har kostet endel, tror Thomassen kampanjen har vært lønnsom. Bare når det gjelder kjønnssykdommen chlamydia, er hele 80 prosent av jentene som testes ved senteret, positive. Herpes er også ganske utbredt blant studentene.
To ganger har helsetjenesten kjøpt opp forsendelser på 7.500 kondomer. Pakket av ansatte i matpausen har kondomene blitt utstyrt med en hendig liten hylse der det har blitt plass for nyttige tlefonnummer og opplysninger om både samskipnaden og helsetjenesten. En original profileringsartikkel med andre ord - oppstått etter idé fra overlegeThomassen.
Etter jul har det imidlertid vært tomt i boller og skap, men informasjonssjef Anne Katharine Dahl lover nye kondomer om ikke så lenge.

ÅD


Updated 22.02.95, Christian Viken, chrisvik@stud.unit.no