Kulturskatt fullstappet av NTH-studenter

Det finnes 19.000 av dem i Norge. Røde, trauste og velkjente er de norske telefonkioskene nå foreslått som kandidat til FN's liste over verneverdige, internasjonale kulturskatter.

Bilde: NTH-studentene markerte telefonkiosken som norsk kulturminne.
Bak: Hanne Prytz (maskin), Marius Tannum (Elkraft) og Marianne Kulseth (maskin).
Foran: Anette Kveldsvik (Bygg) og Knut Haraldseid (Kybernetikk) og inne i kiosekn Thea Marie Mørk og Tone Dahl (begge Maskin) og skjult for kamera: Silje Larsen (Arkitekt) og Stig Bjørvik (Marin).
Foto: Åse Dragland

For å markere den celebre utnevnelsen, fikk NRK P-tre pakket en gjeng med NTH-studenter inn i kiosken i grålysningen den 26. januar ved Studentersamfunnet. Marianne Kulseth ved Maskin hadde rekruttert kamerater fra Studentutvalget til det ærefylte oppdraget som endte med ni stykker innenfor dørene. Da gikk det enda an å ringe fra kiosken!!
Den første norske telefonkiosken kom i l933. Bygget i stål. Arkitekten bak vidunderet var Georg Fredrik Fasting, far til Trondheimsarkitekten Lars Fasting. Trass i mobiltelefon-eksplosjonen lever den over seksti år gamle kioskmodellen videre. Telenor har ingen planer om å kvitte seg med tilbudet. Tvert imot har etaten lovet å beholde telefonkioskene i sin nåværende form.
Det er Docomomo Norge, en forening for dokumentasjon og bevaring av modernistisk arkitektur i Norge, som har laget oversikten over norske kandidater, etter at FN's kulturorganisasjon UNESCO, har bedt om forslag på kulturskatter i vårt århundre.

ÅD


Updated 22.02.95, Christian Viken, chrisvik@stud.unit.no