Nakensnegler i Finnmark ­- #sneglebuss

Nakensnegler i Finnmark ­- #sneglebuss

Tritonia plebeia er en vanlig art langs norskekysten, men vanskelig å oppdage. Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet

 

Med prosjektet #sneglebuss vil vi kartlegge mangfoldet av nakensnegler lang kysten av Finnmark, og lære mer om de marine naturtypene de lever i. #Sneglebuss vil kjøre mellom fem ulike steder der vi setter opp et kunnskapspunkt og inviterer undervannsfotografer, dykkere, skoleklasser og andre interesserte til å ta del i kartleggingen. Vi vil altså bruke grasrotforskning, eller citizen science, der de som er interessert kan være med å bidra til kunnskap om nakensnegler. Vår erfaring er at dette en god måte å øke kunnskap om nakensnegler og hvor de lever.

Nakensnegler er fargerik gruppe snegler som lever i havet. De har blitt populære på grunn av deres vakre utseende. De er imidlertid skjøre, og de fleste ytre morfologiske trekkene forsvinner ved konservering. De er derfor oversett i miljøovervåkning på grunn av vanskeligheter med identifisering. Nakensnegler må identifiseres når de er levende da ytre kroppsdeler og farger er intakt. Dette har også gjort at nakensnegler har blitt veldig populære hos dykkere, fotografer og folk som ferdes i fjæra som blir slått av nakensneglenes fargeprakt og skjønnhet.

Langs Finnmarkskysten står Barentshavet rett på. Det kalde vannet utgjør en egen biogeografisk provins som en overgang mellom det varme atlantiske vannet langs kysten lengre sør og det kalde arktiske vannet i Barentshavet. Mangfoldet av nakensnegler er kraftig underrapportert i regionen og vi forventer å doble antall kjente arter. Samtidig vil vi teste hvor lik eller ulik sammensetning av arter er sammenlignet med lengre sør langs kysten.

I perioden 28. april til 12. mai vil #sneglebuss kjøre mellom fem ulike steder der vi setter opp et kunnskapspunkt og inviterer undervannsfotografer, dykkere, skoleklasser og andre interesserte til å ta del i kartleggingen.

Prosjektet er støttet av Artsprosjektet og pågår i 2019.

 

Reiserute #Sneglebuss

Reiserute #Sneglebuss

Kontaktperson

Kontaktperson

Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

  • Bernard Picton (National Museum of Northern Ireland, Belfast)
  • Alexander Martynov (Zoological Museum Moscow State University, Moscow)
  • Tatiana Korshunova (Koltzov Institute of Developmental Biology, Moscow)

Undervannsfotografer

  • Erling Svensen
  • Christian Skauge

Nyheter

Nyheter

3.-9. september
Feltarbeid i Saltstraumen i samarbeid med Saltstraumen Dykkecamp og Universitetsmuseet i Bergen.

28. april - 12. mai

Feltarbeid til Finnmark og Troms med innsamling i Varangerfjorden, Berlevåg, Porsangerfjorden, Honningsvåg, Alta og Tromsø.

Januar 2019
Vår blogg om nakensnegler ble lansert med nytt utseende og teknisk løsning.

Bilde nakensnegle