Insekter og andre småkryp i juletreet

Insekter og andre småkryp i juletreet

Jula nærmer seg med stormskritt og med den også spørsmålet om hvilket tre en skal ta med seg inn i stua i år. I den forbindelse har vi tatt en prat med førsteamanuensis og insektforsker Torbjørn Ekrem for å høre mer om blindpassasjerene som blir med julegrana inn på stuegulvet. – Ja, for at det kommer ubudne gjester med treet er sikkert…

- Derfor første spørsmål: Hvor mange småkryp bor det i et juletre?

- Jeg har aldri forsøkt  å telle, men har lest at det i en undersøkelse på 80-tallet ble rapportert 10 000 – 20 000. Tallet vil naturlignok avhenge litt av størrelsen på treet, hvor forsiktig det har blitt transportert og om treet kommer fra en plantasje der det har blitt brukt midler mot skadedyr. Uansett kommer det nok et betydelig antall seks- og åttebeinte venner med inn i stua.

- Seks- og åttebeinte sier du, vil det si insekter?

- Ja, insekter og edderkoppdyr. De finnes en rekke små dyr som lever i og av bartrær, men også mange småkryp som bruker treet til overvintring. I en undersøkelse av et lite grantre fra bymarka i Trondheim som vi gjorde sammen med NRK Newton for noen år siden fant vi både små edderkopper, midd, spretthaler, veps, trips og andre plantesugere. Faktisk kan det være et ganske stort mangfold i et grantre om vinteren. Felles for de fleste dyrene er at de er veldig små og ofte knapt synlig for det blotte øye. Men den som kikker nøye etter vil sikkert få øye på noe!

- Hvor i treet gjemmer dyrene seg?

- De fleste gjemmer seg i bittesmå hulrom og sprekker der de kan ligge beskyttet for vær og vind hele vinteren. Når treet kommer inn i den varme stua, våkner dyrene til liv og begynner å krabbe rundt som om våren var kommet.

- Er de farlige?

- Nei, ingen av disse dyrene er verken farlige eller skadelige og de aller fleste vil dø etter ganske kort tid, et par dager eller kanskje en uke. En tørr og varm stue er nemlig ikke det beste levestedet for skogens småkryp og om de førsøker å krabbe ut på stuegulvet er de snart fortapt. De er heller ikke interessert i julegodter og julepynt og trives dårlig i andre stueplanter!

- Hvordan kan en bli kvitt småkrypene i juletreet?

- Er det ikke fint å tenke på at det er med et par ekstra gjester inn i stua, da? Det er uansett vanskelig å kvitte seg med alle, men om treet ristes godt før det tas med inn, faller nok noen av. Bruk av insektsspray og lignende frarådes da dette er adskillig mer skadelig og dessuten kan være brannfarlig.

Småkrypene i treet er like naturlige som treet selv og noe vi må regne med når vi tar naturen med inn. Det er fascinerende og ufarlige dyr som etter min mening bare setter litt ekstra "krydder" på juleforberedelsene!

God jul!

Bilder til nedlasting

Kontaktperson