Polarnatt

Polarnatt

Du inviteres herved med på en spennende oppdagelsesreise i mørket, med lommelykt i hånda!

Helt siden forrige århundreskifte, da Fridtjof Nansen rapporterte om resultatene av et tre år langt tokt i Arktis, har biologer og havforskere trodd at regionen skulle nærmest være en «biologisk ørken» som kun våkner til liv i den lyse årstiden.
Men stemmer dette?

Forskere fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (UiT) har undersøkt de arktiske havområdene i vintermørket de siste årene, og alle funn er entydige: det syder av liv i den mørke natten – både på dypet og i grunnere vann. Noen dyr lager til og med sitt eget lys!

Ved hjelp av målerigger som samler data hele året har forskerne sett at plankton beveger seg i samlet flokk også om vinteren, og roboter, kamera og dykkere kan ta de forskjellige dyrene og plantene nærmere i øyesyn og fortelle oss akkurat hvilke arter som holder på med hva der nede i mørket.

Utstillingen Polarnatt diskuterer lyset, dyr og planter i mørket, dyr som lager sitt eget lys og fugler som lever av det som beveger seg i havet vinterstid. 

Utstillingen «Polarnatt» består av to deler. Vandreutstillingen, som er produsert ved Polarmuseet i Tromsø i nært samarbeid bl.a. med forskere ved NTNU, og NTNU Vitenskapsmuseets egenproduserte del med de aller ferskeste oppdagelsene fra årets forskningstokt. Vi har også fått komponert ny musikk til presentasjonen her på Vitenskapsmuseet.

Tue, 14 Nov 2017 11:59:57 +0100

Her finner du utstillingen:

Inngangspartiet til Gunnerushuset. Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet.

Polarnatt står i 2. etasje i Gunnerushuset.

Utstillingen passer godt for:

Både større barn og voksne.
Aktivitetsopplegg for barn

Relatert: