Placeholder

Humlebuzz Humle som flyr


 

 

- En buss full av kunnskap om blomster og bier:
Lær hvordan pollinerende insekter lager sjokolade, kaffe, frukt og bær!


Lage kø hos maur

Oppgave 9. Lage kø hos maur

Mange insekter har det så travelt at det nesten er umulig å studere dem. De spretter fra blomst til blomst eller bare suser forbi i lufta. Men det går an å få dem til å bremse litt opp. Aller enklest er det med insekter som lever på bakken, sånne som biller og maur. Biller og maur er kule dyr.

Maur er spesielt kule. De lever i store samfunn under jorden og inne i tuer, og finner på mye rart. De maurene som myldrer rundt og ofte lager egne "motorveier" der de stresser frem og tilbake, er arbeidermaur. De er døtrene til dronningen, akkurat som arbeiderne i et humlebol. For å få maur til å stanse litt opp, finnes det noen triks. Et fint triks som maurene også liker, er sukker!

Ta med deg litt vanlig strøsukker i et glass. Finn et sted i en hage eller langs en sti der du tror det kan finnes maur. Det beste er å finne en maursti der maurene strømmer i begge retninger. Ute i skogen er det lett å finne slike maurstier.

Strø bare veldig lite sukker på et lite punkt på maurstien. Vent og se hva som skjer. De første maurene stanser opp med en gang. Så begynner ryktet å spre seg. SUKKER. Noen arbeidermaur begynner å bære med seg sukkerkrystaller. Da ser du lett i hvilken retning maurtua ligger. Andre blir bare sittende som forhekset av den plutselige sukkerserveringen og slikker i seg godsakene. Dermed blir det fort kø. Noen maur blir helt sløve av alt sukkeret.

Prøv å legge merke til hvordan maurene "prater" med hverandre. De har tre forskjellige metoder:

  • Når to maur møtes, hilser de på hverandre ved hjelp av antennene. Dermed utveksler de informasjon om hverandre. Nøyaktig hva de "sier" vet vi ikke. Kanskje bare "ha en fin dag".
  • Når to maur møtes, gulper den ene ofte opp en ørliten dråpe væske som den andre smaker på. Dråpen inneholder blant annet viktige kjemiske signaler som kommer fra selveste dronningen midt inne i maurtua. Når alle maurene deler slike dråper hele tiden, kan dronningen få spredt viktige beskjeder til absolutt alle arbeidermaurene. En beskjed kan være - Finn mer mat! Eller, - nå må dere stå på og jobbe jenter!
  • Når en maur har funnet et sted med mye mat, avsetter den spor av duftestoffer på bakken etter hvert som den går hjemover. Dermed finner både den selv og alle andre tilbake til dette stedet. Maur som kommer hjemover med de fine sukkerkrystallene i kjevene, kan dermed lede de andre maurene til det stedet der du plasserte sukkeret.

Etter en stund er det stappfult av maur på stedet der sukkeret ligger. Det kan bli helt kaos. Men både maurene og du synes at dette er morsomt.

Hvis du kommer til ei maurtue kan du godt legge hånda på tua og la maurene krype rundt. Slike skogmaur har kjever som de biter med, men det gjør ikke så veldig vondt. Såpass må vi tåle selv om noen synes det er litt ekkelt. Du bare børster maurene av igjen. Samtidig kan du kjenne den tydelige duften av maursyre som maurene sprøyter ut fra bakkroppen for å forsvare seg. Denne syra er heller ikke farlig.

17 mar 2017