Bestilling av foto

Foto: Åge Hojem / NTNU Vitenskapsmuseet

Bestilling av foto

Bestilling av foto

Gratis bruk av Fotosamlingen på nett

Over 150 000 bilder i fotosamlingen finnes i digital form. Noen av disse kan ses i Unimusportalen eller på Flickr. Gjenstandsfoto finnes også i Collections Online
 
NTNU Vitenskapsmuseets bilder kan lastes ned gratis fra disse portalene under forutsetning om at våre bruksvilkår og fotolisens blir fulgt (se nederst).  
 

Bestilling av foto fra Fotosamlingen

NTNU Vitenskapsmuseet jobber kontinuerlig med å oppdatere og tilgjengeliggjøre sine samlinger på nett. Likevel finnes det fortsatt en stor andel av fotosamlingen som ikke er digitalisert og gjenstander som ikke er fotografert.  
 
Dersom bildene ikke er tilgjengelig på nettportalene, er det stor sannsynlighet for at vi likevel kan ha dem i vår analoge fotosamling.  
 
Kontakt kurator for fotosamlingen ved NTNU Vitenskapsmuseet på epost: arkiv@vm.ntnu.no for å undersøke om vi har upubliserte foto tilgjengelig. 

Priser 

I utgangspunktet er alle tilgjengelige fotografier som eies av NTNU Vitenskapsmuseet gratis å bruke under Norsk lisens for offentlige data (NLOD) og den internasjonale lisensen Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0).   
Lenke til norsk lisens.

 
Dersom det ikke finnes gjenstandsbilder fra før av, eller at nye bilder er ønskelig, må det bestilles nyfotografering av gjenstanden. Utgiften vil i slike tilfeller belastes kunden.  

 

Komse. Foto: Åge Hojem / NTNU Vitenskapsmuseet

 

Nyfotografering 

NTNU Vitenskapsmuseet tilbyr nyfotografering av gjenstander etter ønske. Vi leverer kun digitale fotografier av høy kvalitet.  
 
Fotografering av gjenstander for publisering kan gjøres på bestilling. Kostnaden beregnes ut fra størrelse og omfang av oppdrag. Vi beregner reduserte satser til ansatte og pensjonister ved NTNU, studenter, lokalhistorisk litteratur, vitenskapelig publisering og annen ikke-kommersiell publisering.

For kostnadsberegning, ta kontakt på epost: arkiv@vm.ntnu.no.

Normal leveringstid vil være 4 til 12 uker, avhengig av bestillingens størrelse og omfang. Ved store bestillinger kan man beregne noe lengre leveringstid. Grunnet ferieavvikling i juli og august vil det være begrenset kapasitet til å behandle slike forespørsler i denne perioden. 
 
Ved bestilling av nyfotografering skal vårt elektroniske bestillingsskjema brukes (nederst på siden).

Merk: Skjema benyttes kun ved bestilling av nyfotografering.  


Bruksvilkår 

Ved bruk/gjengivelse av våre foto må følgende opplysninger komme fram: 

  1. Opphavsretten til fotografiet/ene tilhører NTNU Vitenskapsmuseet. 
    Ved publisering skal det refereres slik:  
    ©Fotografens navn, NTNU Vitenskapsmuseet  
    Eller: 
    Foto: Fotografens navn, NTNU Vitenskapsmuseet. 
    Der hvor fotografens navn er ukjent, holder det å referere til NTNU Vitenskapsmuseet. 
  2. Dersom man bruker et utsnitt av fotografiet, må dette presiseres. 
  3. Dersom fotografiet kun viser en detalj av gjenstanden, må det opplyses om gjenstandstype. 

 
Vi tillater ikke at fotografiet blir overdratt, solgt eller på annen måte overlatt til andre uten tillatelse fra NTNU Vitenskapsmuseet. 
 
Det er låntakers ansvar å vise aktsomhet ved bruk av fotografier, slik at det ikke skader eller krenker avbildede personer, jf. Lov om opphavsrett til åndsverk mv. (åndsverksloven) og Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven). 
 

Bestillingsskjema for nyfotografering

Bestillingsskjema er under bearbeiding.
Inntil videre ta kontakt på arkiv@vm.ntnu.no 


NTNU Vitenskapsmuseet - deling av foto og data

NTNU Vitenskapsmuseet - deling av foto og data

NTNU Vitenskapsmuseet har som strategi å være et ledende nasjonalt miljø for kunnskapsdeling og forskningskommunikasjon og godt synlig i samfunnsdebatten. Aktiv deltakelse med vår kunnskap, våre data og våre foto i den digitale kunnskapsallmenningen er en forutsetning for å oppnå dette målet.

Foto av gjenstandsmateriale og foto av virksomheten ved museet er dokumentasjonsfoto.

NTNU Vitenskapsmuseet mener at tilgjengeliggjøring av informasjon, herunder data og foto, vil gi en kunnskapsgenererende effekt for forskningen i seg selv. NTNU Vitenskapsmuseet skal gjøre foto tilgjengelig i så god kvalitet som mulig for så mange som mulig. Vi ser på dette som data som det offentlige har betalt for, og som det er en del av universitetet og museets ansvar å gjøre tilgjengelig for både forskning og publikum.

Vi mener derfor at å dele bilder uten restriksjoner på sluttbruk utover at opphav krediteres er den eneste måten å få aktivisert fotoene i forskning på. Det er også en forutsetning for at vi kan delta i og utvikle digitale formidlingsløsninger der foto er med.

For bruk også internasjonalt, vil NTNU Vitenskapsmuseet frigi våre foto og data under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) (oppdatert fra 3.0 den 23. november 2015).

NTNU Vitenskapsmuseet svar i forbindelse med Musit-utredning februar 2013.

Utfyllende informasjon:

Restriksjoner på at andre ikke kan bearbeide eller sette foto i andre kontekster virker hemmende. 

NTNU Vitenskapsmuseet oppfatter at en eventuell risiko ved å åpne for fotobearbeiding av andre ikke er en vitenskapelig risiko, men heller en risiko for at det fotografifaglige eller kreative aspektet endres. Vi synes potensialet for økt vitenskapelig produksjon og synlighet må veie tyngre.

NTNU Vitenskapsmuseet ser en parallell med at også annen type forskningsdata må kunne sammenstilles og bearbeides i presentasjonen av andre, for å inngå i forskning.

Lisenser NTNU Vitenskapsmuseet skal bruke:

Til bruk i Norge, vil NTNU Vitenskapsmuseet frigi våre foto og data under Norsk lisens for offentlige data (NLOD).

For bruk også internasjonalt, vil NTNU Vitenskapsmuseet frigi våre foto og data under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

08 feb 2023

Bestilling_bunn