Bilde til studietips i hverdagen

Illustrasjonsfoto til studietips i hverdagen

Tips til studiehverdagen

Tips til studiehverdagen

For at du skal jobbe godt med studiene dine, må du ha det bra og trives.  Her finner du noen tips til god studiemestring som du kan bruke i hverdagen.

Balanse og planlegging

De fleste trenger en god balanse mellom arbeid og fritid for å trives. Det å lage en oversikt over hva du bruker tiden til kan gi hjelpe deg med å strukturere hverdagen slik at du blir effektiv. Se mer om planlegging, semesterplaner og ukeplaner under studieteknikk. Husk å inkluder pauser i arbeidsøktene, og vær realistisk i planleggingen.

Mestring og motivasjon

Mestring gir trivsel, og motivasjon er viktig for mestring. Hvis motivasjonen er lav, minn deg på hvorfor du startet denne utdanningen. Finn sammenhengen mellom det du skal arbeide med og dine interesser. Motivasjon kommer ikke alltid av seg selv, prøv likevel å sette i gang med arbeidet; få en oversikt, lag små delmål som er gjennomførbare og jobb variert. At du faktisk gjør noe, kan gi lyst til å gjøre mer og lære mer. Start med en arbeidsøkt på 10.15 minutter, da er du i gang. Lag gjerne avtaler med andre, da forventning fra andre også kan gi motivasjon. 

Er du ny eller kommer du rett fra videregående skole? Les mer om det å begynne som student her.

Det sosiale liv

Å ha det bra sosialt er bra for motivasjonen. Ta kontakt med andre studenter for å bli kjent, og gjør avtaler for å treffes. Dette kan få deg i gang med arbeidet og er hyggelig! Vil du heller jobbe alene, avtal med andre for å møtes til lunsj eller en kaffe for et velfortjent avbrekk.

Savner du fritidsaktiviteter eller ønsker å få nye venner, kan du kanskje finne noe som interesserer deg i en av NTNU’s mange studentorganisasjoner eller din linjeforening. Her har du muligheten til å skape nye relasjoner, kanskje også med personer som du deler interesser med. Ta med andre som kanskje ikke er så kjappe til å bli med i det sosiale, i en kollokviegruppe eller til kantina.

Når det er vanskelig

Når det er vanskelig

Hvis studietilværelsen er vanskelig, kan det være godt å ha noen å snakke med. Studieveilederen på ditt studieprogram er den første du kan kontakte når du har spørsmål om studiene. Veiledere ved  NTNU Karriere kan hjelpe deg med studiemestring, med å se jobbmuligheter og karriereplanlegging.

Tema i samtalen kan for eksempel være:

  • Motivasjon
  • Mestre studiene
  • Få tid til både studier og fritid
  • Studieteknikk
  • Mestre eksamen
  • Planlegge travle perioder
  • Har jeg valgt riktig? Hvordan velge på nytt?
  • Sortere tanker og ha noen å snakke med 

Veiledningsoversikt finner du her. 

Veiledning for studenter ved NTNU

Veiledning for studenter ved NTNU

Ønsker du å snakke med en av våre rådgivere i Trondheim om studiemestring i hverdagen eller få noen studietips? Vi kan også ta veiledning over skype eller telefon.

Kontakt