Overgang fra vgs-bilde

Å begynne som student

Å begynne som student

Overgangen fra videregående skole til universitet er spennende og lærerik, både når det gjelder studiene og studentlivet. Mange har flyttet til ny by og bor uten foreldre for første gang. Frihetsfølelsen det gir å være sjef i eget liv 24 timer i døgnet er for de fleste god. Men det kan også oppleves vanskelig å komme seg opp om morgenen, passe på egen økonomi og lage en god tidsplan som fungerer for studier, jobb og fritid. Studietilværelsen har et annet krav til selvstendighet og ansvar enn du kanskje har opplevd tidligere, og samtidig en mulighet for en ny type frihet. Gled deg over din nye tilværelse!

Var du god på videregående?

Noen har vært blant de beste elevene i klassen på videregående skole, og forventer like gode resultater nå. Husk at på universitetet møter du andre som har vært like gode på skolen som deg, og forventninger og krav er høyere enn tidligere. Du kan oppleve mindre klare rammer på universitetet i forhold til videregående skole, og du må selv disponere tiden og yte selvstendig arbeidsinnsats. Det kan være at du trenger å jobbe jevnere og mer strukturert enn tidligere, og det forventes at du arbeider mer på egenhånd i periodene du ikke har undervisning.

Litt om pensum og studieteknikk

På universitetet er pensum større, og du må selv trekke ut og oppnå forståelse for den informasjonen som er mest relevant. Samtidig skal du nå få fordype deg mer i det som interesserer deg.

Det er nå du skal finne ut av hvilke studievaner og studieteknikk som fungerer best for deg. Prøv deg litt frem med ulike tilnærminger, og godta at det kan ta litt tid å lære seg å bli student. Studie- og læringsteknikker du brukte før kan fungere nå også, men skift gjerne ut det som ikke fungerer og prøv ulike tilnærminger til stoffet du skal gjennom. Les mer om studieteknikk her.

Bli kjent med andre

Du møter mange nye mennesker og det kan være overveldende å tenke på hvordan man skal bli kjent med andre. Benytt deg av fadderuka med alle ulike typer arrangementer hvor målet er å bli kjent med andre. Invester tid i å få nye venner. Inviter andre med og sørg for at de rundt deg også blir inkludert i det sosiale livet. Jobb sammen med andre for å få annet perspektiv på fag og for å ha det hyggelig.

Les mer om studietips i hverdagen.

Noen vanlige spørsmål fra nye studenter

Noen vanlige spørsmål fra nye studenter

  1. Hvordan skal jeg klare å lese engelsk pensum? Det venner du deg fort til, og bøkene er ofte oversiktlige med bl.a. gode sammendrag.

  2. Jeg kjenner ingen på universitetet, hva gjør jeg? Delta gjerne i aktiviteter på ditt studieprogram helt fra starten av semesteret, du kan involvere deg i linjeforeninger eller søk opp aktiviteter du liker i ulike studentorganisasjoner. Invester tid i starten for å bli kjent med andre.

  3. Jeg er ikke sikker om jeg har valgt riktig studie. Det er vanlig å være usikker på studievalget sitt i starten av studiene.Gi det litt tid før du bestemmer deg for om du vil skifte retning. Les mer om usikkerhet rundt studievalget og det å skifte retning. Snakk med studieveileder på ditt program eller ta en samtale med NTNU Karriere om utdanningsvalg.

  4. Hva kan jeg bli? Flott at du tenker på det fra starten av ditt studieløp! For karriere er hele ditt livsløp, det du har gjort til nå og dine videre valg fremover. Du kan lese mer om det her.

  5. Ting er litt vanskelig for meg nå, hvem kan jeg prate med? Du kan prate med studieveileder på ditt studieprogram og med veiledere ved NTNU Karriere. I tillegg har Studentsamskipnaden rådgivningstilbud på campus og psykolog.

Veiledning for studenter ved NTNU

Veiledning for studenter ved NTNU

Ønsker du noen å snakke med noen om det å være ny student eller tips å råd tid til din nye studiehverdag? Møt en av våre rådgivere i Trondheim. Vi kan også ta veiledning over skype eller telefon.

Kontakt