Jenter og teknologi inviterer hvert år til en jentekonferanse, med kvinnelige rollemodeller, for å motivere og inspirere jenter til å velge teknologiutdanning.

Jentekonferansen 2018

Tirsdag den 13. februar deltok 350 jenter fra 9. og 10. trinn fra ungdomsskoler og VGS i Trøndelag på NTNU sin femte jentekonferanse i Trondheim. I evalueringen av konferansen svarte de fleste jentene at de var blitt mer motivert til å ta en teknologiutdanning. 187 av 193 ville anbefale konferansen til andre jenter. På spørsmål om forslag til forbedringer av konferansen svarte en jente dette: «Utrolig bra opplegg!»

På Jentekonferansen 2018 møtte jentene årets kvinnelige teknologigründer i 2017 som fant en løsning på noe ekspertene mente var umulig. Nuria Espallargas gjorde et av verdens hardeste materialer om til pulver. Isabelle Ringnes snakket om hvor raskt den teknologiske utviklingen går og hvor viktig det er at jentene er med. I lunsjen hadde jentene anledning til å snakke med robotene Pepper og Nao. Midt i konferansen hadde vi en "Sofasamtale" med to kvinner i jobb og to kvinnelige studenter som fortalte om studiet og jobben sin. Mia Landsem fra Trondheim sporer opp de som stjeler og deler jenters mest private bilder. Hun har hjulpet Nora Mørk med å finne personene som delte håndballstjernens private bilder på nett, og snakket til jentene om hvor viktig IT-sikkerhet er. No Isolation har lansert sitt andre produkt KOMP, der de hjelper eldre ut av ensomheten. Dette kom Kristin Bænden for å fortelle om.

Konferansen inngår i en nasjonal satsing og ble arrangert på NTNU, Universitetet i Oslo og OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) og Nord universitet på samme dag. Jentekonferansen samarbeider med NHO og støttes av Barne- og likestillingsdepartementet.

Program Jentekonferansen 2018
Evaluering av Jentekonferansen 2018

Dette mente jentene om konferansen:
– Man må tørre å tabbe seg ut - Universitetsavisa, 13. februar 2018
– Kult med teknologi - Avisa Sør-Trøndelag 14. februar 2018
15-åringer deltok på Jentekonferansen - Hitra-Frøya, 15. februar 2018
Norsk rekruttering til tekniske studier modell for nordiske universitet - Arbeidsliv i Norden, 15. februar 2018
– Ta vare på alle bevis - Adressa 18. februar 2018, 17. februar 2018
– Deilig å se at jenter kan få til det samme som guttene - Stjørdalens Blad, 17. februar 2018


Jentekonferansen 2017

Onsdag den 8. februar deltok 350 jenter fra 9. og 10. trinn fra ungdomsskoler og VGS i Nord- og Sør-Trøndelag  på NTNU sin fjerde jentekonferanse i Trondheim. I evalueringen av konferansen svarte jentene at de var blitt oppmerksomme på mange nye og spennende muligheter en teknologi utdanning kan gi. På spørsmål om forslag til forbedringer av konferansen svarte en jente dette:  "Nei, dette var utrolig, fantastisk, supergøy!"  .

På konferansen fikk jentene høre foredrag av kvinnelige rollemodeller, hvor et av høydepunktene er presentasjonen av "Colorphone", som hjelper blinde til å se ved hjelp av lyd. Anita Schjøll Brede kom og snakket om hvilke uante muligheter teknologi gir i foredraget "Kunstig intelligens, menneskelig intelligens - og å tørre å være litt dum noen ganger". Midt i konferansen hadde vi en "Sofasamtale" med to kvinner i jobb og to kvinnelige studenter som fortalte om studiet og jobben sin. Vi fikk besøk av roboten "No isolation" som hjelper langtidssyke barn og unge ut av ensomheten. "Energisk - engasjement og kjærlighet for realfag" var navnet på årets motivasjonsforedrag, som ble holdt av fysiker Andreas Wahl, kjent fra folkeopplysningen.

Konferansen inngår i en nasjonal satsing og ble arrangert på NTNU, Universitet i Tromsø, Høgskulen på Vestlandet, Universitet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus på samme dag. Jentekonferansen samarbeider med NHO og støttes av Barne- og likestillingsdepartementet.

Evaluering av Jentekonferansen 2017

Dette mente jentene om konferansen:
Fristet til å ta en teknologiutdanning - Trønderavisa, 9. februar 2017
Mye mer positiv til teknologiutdanning - Frøya.no, 7. februar 2017
Et veldig spennende og lærerikt opplegg - Opdalingen, 16. februar 2017


Jentekonferansen 2016

For å inspirere og motivere jenter til å velge en teknologiutdanning arrangerte «Jenter og teknologi» ved NTNU sin tredje Jentekonferanse i Trondheim. Onsdag den 10. februar kom 275 jenter fra 9. og 10. trinn på ungdomsskoler og VGS i Nord- og Sør-Trøndelag på konferansen.

Her fikk jentene høre foredrag av kvinnelige rollemodeller, hvor et av høydepunktene var kjernefysiker og rosablogger Sunniva Rose. Midt på dagen arrangerte vi speed date hvor jentene fikk stille spørsmål til rollemodeller fra mange ulike fagområder. Konferansen ble avsluttet med motivasjonsforedraget «Hvorfor blir vi forelska – og hva har det med realfag å gjøre?» av Ole André Sivertsen, tidligere programleder i Newton.

 «Jenter og teknologi» er en nasjonal satsing i regi av NHO. For andre år på rad arrangerte NTNU, Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskolen i Bergen og Universitetet i Tromsø motivasjonsdag på samme dag.
Evaluering av Jentekonferansen 2016

Dette mente jentene om konferansen:
Jenter - det er nå det er lurt å ta teknologiutdanning - Bydelsavisa Strinda, 7. februar 2016
Jenter fra Åfjord VGS var svært fornøyd med konferansen - Fosnafolket, 11 februar 2016
Lot seg inspirere - Arbeidets rett, 12. februar 2016
Vida har lyst på teknologiutdanning - Innherred, 12. februar 2016


Jentekonferansen 2015

270 jenter fra hele Trøndelag deltok på konferansen i Trondheim for å bli inspirert og motivert til å velge en teknologiutdanning. Nytt på konferansen var speed-date med 13 ulike rollemodeller.

Marianne Ingeborg Karlsen fra SiT råd holdt motivasjonsforedrag. Jenter fra teknologiutdanningene presenterte Ingeniører uten grenser og jenteforeningene KLEM og Jentenett. Konferansier for dagen var Unni Eikseth, kjent fra NRK Newton.

«Jeg er ikke sånn matteperson jeg skjønner du». Gründer Vibeke Fængsrud fra House of Math ga klar beskjed til unge jenter om at det late geniet ikke finnes og at alle kan lære matte. Eldrid Borgan fra NRK og kvinnelige rollemodeller fra SIEMENS, TrønderEnergi, Steria og Multiconsult delte sine erfaringer om utdanning og yrkesliv. Et viktig tema var "hvordan en ingeniør kan redde verden".Evaluering av Jentekonferansen 2015


Jentekonferansen 2014

27. februar 2014 deltok 275 jenter fra hele Trøndelag på konferansen.

Rektor Helge Klungland ønsket alle velkommen. Statsminister Erna Solberg og Kristin Skogen Lund som brenner for "jenter og teknologi" hilste til jentene.

Ilan Dehli Villanger sjarmerte de potensielle teknologistudentene med sitt motivasjonsforedrag. Konferansier for dagen var Unni Eikseth, kjent fra NRK Newton.

På konferansen fikk jentene treffe rosablogger og kjernefysiker Sunniva Rose, samt kvinnelige rollemodeller fra SIEMENS, TrønderEnergi og Dogu som delte sine erfaringer om veien til utdanning og yrke. Noen av temaene var "hvordan en ingeniør kan redusere verdens energiforbruk" og "hvordan du realiserer en god ide".

Fra HiST fikk jentene blant annet møte informatikkstudenten Hanna og teknologistudenten Katrine som ga et innblikk i studielivet i Trondheim.

Evaluering av Jentekonferansen 2014

 

Rosablogger og kjernefysiker Sunniva Rose forsikret trønderske jenter om at det er lov å være opptatt av lipgloss og mote - og samtidig drive med realfag. (tekst og bilde hentet fra Adresseavisen).

Eier av bedriften, House of Math, Vibeke Fængsrud ga klar beskjed til tenåringene:
– Om du ønsker å beherske matte, må du jobbe hardt, lag mattegrupper og hjelpe hverandre til å bli god i faget.

– Jentekonferansen er både motiverende og inspirerende. Jeg har lært at det er håp for alle, sier Elise Nygård (17), elev ved Olav Duun videregående skole (tekst og bilde hentet fra Adresseavisen).

Midt i konferansen ble grupperommene på Øya helsehus fylt med jenter som fikk speed-date 13 ulike rollemodeller. Samlet rundt bordet ventet jentene spent på rollemodellene de skulle ha skal ha speed-date med. Rollemodellene var kvinner i ingeniørstillinger og studenter ved HiST. Tiden var kort. Med bare fem minutt på hver rollemodell, skulle jentene rekke å trekke ut råd og tips om fremtidige utdanningsmuligheter.