Jentekonferansen

Jenter og teknologi inviterer hvert år til en jentekonferanse, med kvinnelige rollemodeller, for å motivere og inspirere jenter til å velge teknologiutdanning.

Jentekonferansen 2020

12. februar inviterte vi jenter i 9. og 10. trinn og VGS i Trøndelag til Jentekonferansen 2020

Tema for årets konferanse var klima, miljø og IT-sikkerhet.

På konferansen kom etiske superhacker Marit Iren Rognli Tokle fra Sopra Steria. Marte Tårnes som jobber i cybersikkerhetsteamet i Capgemini fortalte om arbeidshverdagen som sikkerhetskonsulent. Mari Hasle Einang fra Kirkens nødhjelp som er engasjert i de unges klimaoppgjør, kom med forslag til hva du kan gjøre for miljøet. Christina Ianssen fra Bellona er opptatt av elektrifisering av Norge og mener det er avgjørende for at Norge skal nå sine klimaforpliktelser.

Konferansen var gratis og ble arrangert i Samfundet. 

Jentekonferansen samarbeider med NHO og støttes av Barne- og likestillingsdepartementet og inngår i en nasjonal satsing. På samme dag arrangeres det en motivasjonsdag ved NTNU i Trondheim, NTNU i Ålesund, NTNU i Gjøvik, OsloMet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø, Nord universitet og Høgskolen i Sørøst Norge.

Program 2020

Program 2020

10.00

Registrering med lett servering

10.30

Konferansen åpnes 

 

Hva er egentlig greia med klima?
Mari Hasle Einang fra Kirkens nødhjelp er engasjert i de unges klimaoppgjør.

 

Hva kan teknologene bidra med?

Christina Ianssen fra Bellona mener elektrifisering av Norge er sentralt for at Norge skal ta i bruk fornybar energi og nå sine klimaforpliktelser.

 

ENT3R – realfagstrening og leksehjelp
Dina Martinsen og Anne Agata Brajkovic i ENT3R vil at ungdom skal få et positivt forhold til realfag og bli motivert til videre studier innen realfag. 

12.00-12.45

Lunsj

 

Etisk hacking - en morsom måte å lære sikkerhet og programmering
Marit Iren Rognli Tokle er etiske superhacker i Sopra Steria.

        

Vi digitaliserer samfunnet, gjør vi det også utrygt?
Marte Tårnes jobber i cybersikkerhetsteamet i Capgemini og vil fortelle om arbeidshverdagen som sikkerhetskonsulent.

13.40-13.55

Pause

       

En master som redder verden litt
Studentene Vilde Svanevik Stordal og Oda Kristine Sneen Fjeldsæter ved studiet produktutvikling og produksjon presenterer "solovnen" som steker mat ved hjelp av solståler.

       

Motivasjonsforedrag

 

Evaluering og trekning av to trådløse hodetelefoner Bose QuietComfort 35

15.00           

Slutt

Endringer i programmet kan forekomme.


Jentekonferansen

Jentekonferansen 2019

Torsdag den 7. februar deltok 350 jenter fra 9. og 10. trinn fra ungdomsskoler og VGS i Trøndelag på NTNU sin sjette jentekonferanse i Trondheim. I evalueringen av konferansen svarte 99,63 % at de ville anbefale konferansen til andre jenter: «Dere trenger ikke å forbedre dere på noe, dokker var supre». 94 % av jentene svarte at de var blitt mer motivert til å ta en teknologiutdanning. På spørsmål om forslag til forbedringer av konferansen svarte flere av jentene: «Kanskje ha noen pauser. Blir litt for kjedelig å sitte i ro lenge».

På konferansen møtte jentene en av Norges fremste teknologer, Silvija Seres, som snakket om teknologi i fremtiden. Christina Aas holdt foredrag om hvordan romfart redder kloden. På ungdomsskolen fikk hun høre at matte ikke var noe for henne, men i dag driver hun romforskningsselskapet Science & Technology. Det var også foredrag med unge jenter som står bak studentbedriften Plarva. De har en idé om å løse marin forsøpling med larver som spiser plast. Jentene bak gründerbedrift MinMemoria presenterte en elektronisk minnebok som skal gjøre hverdagen bedre for de som bor på sykehjem, som de har utviklet. Konferansen ble avsluttet med motivasjonsforedraget Go'nok.

Jentekonferansen samarbeider med NHO og støttes av Barne- og likestillingsdepartementet og inngår i en nasjonal satsing. På samme dag ble det arrangert motivasjonsdag ved NTNU i Trondheim, NTNU i Ålesund, OsloMet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø, Nord universitet og Høgskolen i Sørøst Norge.


For Emile Okkenhaug var hele dagen et stort høydepunkt

Drømmen er å bli politi,
men jeg har blitt mer åpen
for å velge en teknologiutdanning.

Jeg syns at foredraget til Silvjia Seres om «Fremtiden er opp til oss, den krever aktive valg», var det mest inspirerende foredraget. Presentasjonen av «Plarva – larvene som spiser plast og som kan bli menneskeføde» var også veldig inspirerende. Det hele startet som en studentbedrift som utviklet seg til noe større.
I tillegg syns jeg at foredraget «hvordan romfart redder kloden og hva du kan gjøre for å bli med» var spennende. Jeg har ikke hørt så mye om romteknologi før. På konferansen fikk jeg masse ny kunnskap om jobbmuligheter, både i eksisterende bedrifter og om det å starte egen bedrift basert på det man lærer på NTNU.


 

Program Jentekonferansen 2019
Evaluering Jentekonferansen 2019

Khrono, 6. februar 2019: Ingen jenter begynte på dataingeniør­studium i Ålesund i fjor. Torsdag vil NTNU lokke dem til teknologifagene

Dette mente jentene om konferansen:
Kamilla (18): Skikkelig gira på å utdanne meg innen teknologi - Bydelsnytt, 8. februar 2019
Lina og Erle synes teknologi er interessant - Malviknytt, 8. februar 2019
Plastspisende larver gir Emilie håp for fremtiden - Trønderbladet, 10. februar 2019
Prøver å få jenter til å velge teknologiske studier - Innherred, 12. februar 2019
Om man setter seg et mål så er det lettere å konsentrere seg for skolearbeidet - Gauldalsposten, 13. februar 2019


Jentekonferansen 2018

Tirsdag den 13. februar deltok 350 jenter fra 9. og 10. trinn fra ungdomsskoler og VGS i Trøndelag på NTNU sin femte jentekonferanse i Trondheim. I evalueringen av konferansen svarte de fleste jentene at de var blitt mer motivert til å ta en teknologiutdanning. 187 av 193 ville anbefale konferansen til andre jenter. På spørsmål om forslag til forbedringer av konferansen svarte en jente dette: «Utrolig bra opplegg!»

På Jentekonferansen 2018 møtte jentene årets kvinnelige teknologigründer i 2017 som fant en løsning på noe ekspertene mente var umulig. Nuria Espallargas gjorde et av verdens hardeste materialer om til pulver. Isabelle Ringnes snakket om hvor raskt den teknologiske utviklingen går og hvor viktig det er at jentene er med. I lunsjen hadde jentene anledning til å snakke med robotene Pepper og Nao. Midt i konferansen hadde vi en "Sofasamtale" med to kvinner i jobb og to kvinnelige studenter som fortalte om studiet og jobben sin. Mia Landsem fra Trondheim sporer opp de som stjeler og deler jenters mest private bilder. Hun har hjulpet Nora Mørk med å finne personene som delte håndballstjernens private bilder på nett, og snakket til jentene om hvor viktig IT-sikkerhet er. No Isolation har lansert sitt andre produkt KOMP, der de hjelper eldre ut av ensomheten. Dette kom Kristin Bænden for å fortelle om.

Konferansen inngår i en nasjonal satsing og ble arrangert på NTNU, Universitetet i Oslo og OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) og Nord universitet på samme dag. Jentekonferansen samarbeider med NHO og støttes av Barne- og likestillingsdepartementet.

Program Jentekonferansen 2018
Evaluering av Jentekonferansen 2018

Dette mente jentene om konferansen:
Man må tørre å tabbe seg ut - Universitetsavisa, 13. februar 2018
Kult med teknologi - Avisa Sør-Trøndelag 14. februar 2018
15-åringer deltok på Jentekonferansen - Hitra-Frøya, 15. februar 2018
Norsk rekruttering til tekniske studier modell for nordiske universitet - Arbeidsliv i Norden, 15. februar 2018
Ta vare på alle bevis - Adressa 18. februar 2018, 17. februar 2018
Deilig å se at jenter kan få til det samme som guttene - Stjørdalens Blad, 17. februar 2018


Jentekonferansen 2017

Onsdag den 8. februar deltok 350 jenter fra 9. og 10. trinn fra ungdomsskoler og VGS i Nord- og Sør-Trøndelag  på NTNU sin fjerde jentekonferanse i Trondheim. I evalueringen av konferansen svarte jentene at de var blitt oppmerksomme på mange nye og spennende muligheter en teknologi utdanning kan gi. På spørsmål om forslag til forbedringer av konferansen svarte en jente dette:  "Nei, dette var utrolig, fantastisk, supergøy!"  .

På konferansen fikk jentene høre foredrag av kvinnelige rollemodeller, hvor et av høydepunktene er presentasjonen av "Colorphone", som hjelper blinde til å se ved hjelp av lyd. Anita Schjøll Brede kom og snakket om hvilke uante muligheter teknologi gir i foredraget "Kunstig intelligens, menneskelig intelligens - og å tørre å være litt dum noen ganger". Midt i konferansen hadde vi en "Sofasamtale" med to kvinner i jobb og to kvinnelige studenter som fortalte om studiet og jobben sin. Vi fikk besøk av roboten "No isolation" som hjelper langtidssyke barn og unge ut av ensomheten. "Energisk - engasjement og kjærlighet for realfag" var navnet på årets motivasjonsforedrag, som ble holdt av fysiker Andreas Wahl, kjent fra folkeopplysningen.

Konferansen inngår i en nasjonal satsing og ble arrangert på NTNU, Universitet i Tromsø, Høgskulen på Vestlandet, Universitet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus på samme dag. Jentekonferansen samarbeider med NHO og støttes av Barne- og likestillingsdepartementet.

Evaluering av Jentekonferansen 2017

Dette mente jentene om konferansen:
Fristet til å ta en teknologiutdanning - Trønderavisa, 9. februar 2017
Mye mer positiv til teknologiutdanning - Frøya.no, 7. februar 2017
Et veldig spennende og lærerikt opplegg - Opdalingen, 16. februar 2017


Jentekonferansen 2016

For å inspirere og motivere jenter til å velge en teknologiutdanning arrangerte «Jenter og teknologi» ved NTNU sin tredje Jentekonferanse i Trondheim. Onsdag den 10. februar kom 275 jenter fra 9. og 10. trinn på ungdomsskoler og VGS i Nord- og Sør-Trøndelag på konferansen.

Her fikk jentene høre foredrag av kvinnelige rollemodeller, hvor et av høydepunktene var kjernefysiker og rosablogger Sunniva Rose. Midt på dagen arrangerte vi speed date hvor jentene fikk stille spørsmål til rollemodeller fra mange ulike fagområder. Konferansen ble avsluttet med motivasjonsforedraget «Hvorfor blir vi forelska – og hva har det med realfag å gjøre?» av Ole André Sivertsen, tidligere programleder i Newton.

 «Jenter og teknologi» er en nasjonal satsing i regi av NHO. For andre år på rad arrangerte NTNU, Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskolen i Bergen og Universitetet i Tromsø motivasjonsdag på samme dag.
Evaluering av Jentekonferansen 2016

Dette mente jentene om konferansen:
Jenter - det er nå det er lurt å ta teknologiutdanning - Bydelsavisa Strinda, 7. februar 2016
Jenter fra Åfjord VGS var svært fornøyd med konferansen - Fosnafolket, 11 februar 2016
Lot seg inspirere - Arbeidets rett, 12. februar 2016
Vida har lyst på teknologiutdanning - Innherred, 12. februar 2016


Jentekonferansen 2015

270 jenter fra hele Trøndelag deltok på konferansen i Trondheim for å bli inspirert og motivert til å velge en teknologiutdanning. Nytt på konferansen var speed-date med 13 ulike rollemodeller.

Marianne Ingeborg Karlsen fra SiT råd holdt motivasjonsforedrag. Jenter fra teknologiutdanningene presenterte Ingeniører uten grenser og jenteforeningene KLEM og Jentenett. Konferansier for dagen var Unni Eikseth, kjent fra NRK Newton.

«Jeg er ikke sånn matteperson jeg skjønner du». Gründer Vibeke Fængsrud fra House of Math ga klar beskjed til unge jenter om at det late geniet ikke finnes og at alle kan lære matte. Eldrid Borgan fra NRK og kvinnelige rollemodeller fra SIEMENS, TrønderEnergi, Steria og Multiconsult delte sine erfaringer om utdanning og yrkesliv. Et viktig tema var "hvordan en ingeniør kan redde verden".Evaluering av Jentekonferansen 2015


Jentekonferansen 2014

27. februar 2014 deltok 275 jenter fra hele Trøndelag på konferansen.

Rektor Helge Klungland ønsket alle velkommen. Statsminister Erna Solberg og Kristin Skogen Lund som brenner for "jenter og teknologi" hilste til jentene.

Ilan Dehli Villanger sjarmerte de potensielle teknologistudentene med sitt motivasjonsforedrag. Konferansier for dagen var Unni Eikseth, kjent fra NRK Newton.

På konferansen fikk jentene treffe rosablogger og kjernefysiker Sunniva Rose, samt kvinnelige rollemodeller fra SIEMENS, TrønderEnergi og Dogu som delte sine erfaringer om veien til utdanning og yrke. Noen av temaene var "hvordan en ingeniør kan redusere verdens energiforbruk" og "hvordan du realiserer en god ide".

Fra HiST fikk jentene blant annet møte informatikkstudenten Hanna og teknologistudenten Katrine som ga et innblikk i studielivet i Trondheim.

Evaluering av Jentekonferansen 2014

 

Refusjon av reiseutgifterRefusjon av reiseutgifter

Gratis konferanse og lunsj. NTNU dekker reise, på billigste reisemåte, for de som bor utenfor Trondheim kommune med inntil kr 300,-

NB! Du må selv kjøpe billetter og legge ut for reisen til konferansen. Detaljert informasjon om refusjon av reiseutgifter finner du her. Ta vare på kvitteringene!

Kontaktinformasjon

Kontaktinformasjon

Ragnhild Madsen, prosjektleder
Mobil: 926 79 590
E-post: ragnhild.n.madsen@ntnu.no

Therese Mjøen
Mobil: 928 06 580
E-post: therese.mjoen@ntnu.no

Jentekonferansen


Rosablogger og kjernefysiker Sunniva Rose forsikret trønderske jenter om at det er lov å være opptatt av lipgloss og mote - og samtidig drive med realfag. (tekst og bilde hentet fra Adresseavisen).

Jentekonferansen

Eier av bedriften, House of Math, Vibeke Fængsrud ga klar beskjed til tenåringene:
– Om du ønsker å beherske matte, må du jobbe hardt, lag mattegrupper og hjelpe hverandre til å bli god i faget.

Jentekonferansen

– Jentekonferansen er både motiverende og inspirerende. Jeg har lært at det er håp for alle, sier Elise Nygård (17), elev ved Olav Duun videregående skole (tekst og bilde hentet fra Adresseavisen).

Jentekonferansen

Midt i konferansen ble grupperommene på Øya helsehus fylt med jenter som fikk speed-date 13 ulike rollemodeller. Samlet rundt bordet ventet jentene spent på rollemodellene de skulle ha skal ha speed-date med. Rollemodellene var kvinner i ingeniørstillinger og studenter ved HiST. Tiden var kort. Med bare fem minutt på hver rollemodell, skulle jentene rekke å trekke ut råd og tips om fremtidige utdanningsmuligheter.